RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

21. godina otkako je HVO-u povjerena obrana grada Mostara

Napisano 26.04.2013. 12:38
21. godina otkako je HVO-u povjerena obrana grada Mostara

Dana 29. travnja 2013. navršava se 21 godina sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma koji su bili ključni za obranu BiH, dana kada je, nakon početka otvorene agresije na BiH od strane bivše JNA i srpsko-crnogorskih rezervista, Krizni štab općine Mostar u suglasnosti s Predsjedništvom BiH donio odluku da se zaštita i obrana grada Mostara povjeri Hrvatskom vijeću obrane (HVO). Tog dana, ratne ’92., HVO, pod zapovjedništvom Općinskog stožera Mostar, kao jedina organizirana jedinica na ovim prostorima, koja je tada u svom sastavu imala oko 6200 pripadnika organiziranih u vojne postrojbe, preuzima obranu grada i u lipnju ’92. oslobađa grad Mostar i dolinu rijeke Neretve.
Zahvaljujući toj povijesnoj odluci, u Mostaru je formirana Civilna ratna vlada HVO-a, a u srpnju ’92. tadašnji Predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović sklopili su u Zagrebu sporazum o zajedničkoj obrani Hrvatske i BiH.

Danas, kada se malo tko sjeća hrabrosti branitelja koji su ponosno stali u obranu i spriječili ostvarivanje zločinačkog nauma mnogo brojnijeg i naoružanijeg agresora, i kada se ti isti branitelji, pripadnici HVO-a, dovedeni na rub egzistencije, ponižavaju, izvode iz prava, proglašavaju ratnim zločincima, kada im se ukidaju mirovine i invalidnine, pitamo se jesmo li trebali braniti BiH.

Danas nam preostaje tek da s ponosom u srcu čuvamo uspomenu na dan kada smo, s vjerom i nadom u bolje sutra, stali u obranu grada i da se u molitvi sjetimo svih onih hrabrih sinova, naših prijatelja i suboraca koji su stajali s nama rame uz rame, a položili su svoje živote u obrani grada i Domovine.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA                              UDRUGA ORGANIZATORA
DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR                                 OTPORA HVO U BIH

 

   Predsjednik Udruge                                                        Predsjednik Udruge
brigadir Petar Zelenika                                                     brigadir Jadran Topić 


Nema komentara

Anketa

Ustavi