RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Afera Reket: Kako je SDP "jamljao" po Sarajevu

Napisano 06.11.2010. 21:00

Kronologija događaja je slijedeća:

Imamović je na posljednjem ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu pod prisegom i uz upozorenje na posljedice davanja lažnog iskaza potvrdio da je sve što je napisano u tekstu “Kako su pali Hadžić i Hasibović” objavljenom 22. listopada 2009. godine točno. Tekst je objavljen u sarajevskom tjedniku Slobodna Bosna. Što se ovog slučaja tiče, tu je citirani dio Imamovićevog svjedočenja sasvim dovoljan. Afera SDP-a je se "zakotrljala".

Imamovićevo svjedočenje se također pretvorilo se u vrlo zanimljivu ispovijest o tome su Hadžić i Lagumdžija, koji su uz Komšića (koji s tim nema nikakve veze, op.a.) “Slobodnu Bosnu” tužili za klevetu, njemu i ostalim investitorima koji su željeli graditi poslovno-stambeni objekt na lokaciji “Astra” na Alipašinom polju tražili najprije tri i pol, a potom 2,2 milijuna maraka “reketa”. Zauzvrat bi im, ustvrdio je Imamović, preko Gradske uprave, gdje ova stranka ima većinu, isposlovali da se regulacijski plan na vrijeme usvoji kako bi ovi mogli početi s gradnjom.

Imamović je pred sudom pojasnio kako su tvrtka Agradnja koja je u sastavu ASA Holdinga čiji je on direktor, Dalas, Uniklima i Unigradnja na mjestu tvornice Astra na Alipašinom polju kupili lokaciju na kojoj su željeli graditi poslovno-stambeni objekt. “Po nekim neslužbenim razgovorima, bilo je govora da bi se taj plan mogao usvojiti do konca 2008. godine u tom sazivu Gradskog vijeća, jer izbori su bili u listopadu”, kazao je Imamović, te pojasnio kako su, nakon što su on i drugi investitori vidjeli da se odugovlači s usvajanjem regulacijskog plana koji im je bio prijeko potreban kako bi nastavili izgradnju, odlučili da vide što se može učiniti da se regulacijski plan stavi u proceduru.

“Negdje krajem svibnja na našu inicijativu je održan sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici investitora i predstavnik našeg izvođača, firme ‘Butmir’. Došli smo do zaključka da Husein Hasibović obavi razgovore sa načelnikom općine Damirom Hadžićem, ali je on predložio da obavi razgovor i sa Zlatkom Lagumdžijom. Sredinom lipnja Hasibović me nazvao i rekao da je obavio razgovor i da bi se trebali ponovo skupiti da se vidi što je dogovoreno”, posvjedočio je Imamović, a u kasnijem ispitivanju je pojasnio da je idući sastanak koji je imao s Hasibovićem snimio jer mu je bilo sumnjivo kada mu je ovaj u telefonskom razgovoru kazao kako je sve riješeno, ali “kako će to da košta”. 

“Na prvom sastanku Hasibović je rekao da nađemo neke elemente da se ide dalje u proceduru usvajanja regulacijskog plana, i mi smo svi dali podatke te došli do zaključka da bi na tom lokalitetu trebalo izgraditi, što stambenih što poslovnih objekata, 220.000 kvadrata, i da bi ta investicija trebala da iznosi oko 350 milijuna maraka. Dogovorili smo se da sljedeći sastanak bude 24. lipnja 2009.”, posvjedočio je Imamović, te opisao sastanak na koji je otišao sa suradnikom Emirom Ahmetagićem koji je bio “naoružan” diktafonom u džepu.

Na taj sastanak, osim njega i predstavnika Dalasa, nisu došli predstavnici drugih investitora jer, kako je pojasnio Imamović, “direktor Unigradnje je poručio da će se izravno dogovoriti s Hadžićem, dok su vlasnici Uniklime iz Slovenije i direktor ne može donositi odluke bez njihove suglasnosti”.



“Hasibović nam je prenio da je imao sastanak u Bošnjačkom institutu na kojem su prisustvovali Lagumdžija, Damir Hadžić i Marin Ivanišević te načelnik Općine Centar Bećirević. Kazao je da je trebao da bude prisutan i Behmen, ali da nije bio na sastanku jer je imao posjetu kardinala Puljića”, ispričao je Imamović. Ponovio je da je sve snimljeno i da je snimak u posjedu Federalnog MUP-a i Tužilaštva BiH.

Glavna prepreka za izgradnju objekta je bila neusvajanje regulacijskog plana “Alipašino polje 7” za što je krajnji rok, kako je kazao Imamović, bio travanj 2009. godine.

“Tom prilikom je prenio da se od nas investitora traži, što je bio prijedlog Lagumdžije, da damo sve skupa 3,5 milijuna maraka. Kada sam pitao što je to, on je rekao da je to jedan posto od ukupne investicije. Onda je rekao da je predloženo, i da je to prijedlog Hadžića i Ivaniševića, da to bude 2,2 milijuna maraka u kešu. Kad je pitao kako su došli do te cifre, rečeno je da je to 220.000 kvadrata puta 10 KM”, prepričao je sastanak iz lipnja 2009. Imamović, te kazao kako u Tužiteljstvu BiH postoji list papira na kojem je Hasibović računao koliko koji investitor treba da plati, u zavisnosti od kvadrature koju su namjeravali graditi.

Imamović je kazao kako mu je na tom sastanku rečeno da investitori novac trebaju donijeti do 19. srpnja, dan prije donošenja dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se, sedam dana kasnije, našla i točka “Regulacioni plan”. Međutim…

“S Hasibovićem sam imao sastanak 19. srpnja i tad sam priopćio da ne možemo donijeti pare. Kolegij je bio 20. srpnja i ta točka nije uvrštena na dnevni red. Interesirao sam se zbog čega je skinuta, i dobio sam informaciju od Sulje Agića, koji je bio na kolegiju umjesto Srne, da je Ivanišević rekao ‘ovo je demokracija, mi smo u većini i mi donosimo odluku’”, prepričao je Imamović te pojasnio kako je trebao predati novac:

“Rekli su nam: doći ćete sa torbom, šef će doći s torbom, sve će se održati u Bošnjačkom institutu.”

U svom iskazu, i to na pitanje Jelice Vuković koja zastupa SDP-ov trojac, Imamović je govorio i o automobile Golf 5 koji je dao Hadžiću na korištenje:

“Postoji dokumentacija rent-a-cara o korištenju. Auto je vraćen 2008. godine početkom studenoga, a dan je godinu dana ranije Damiru Hadžiću. Mene je Hadžić molio da mu se auto stavi na raspolaganje, ja nisam znao kako će ga koristiti”, kazao je Imamović, te podcrtao kako njegova prijava FMUP-u “apsolutno nema nikakve političke pozadine”.

Dakle, SDP-ova korupcijska hobotnica je bilo vrlo aktivna u lokalnim sredinama, gdje su bili na vlasti. Predmetni poslovno-stambeni objekt investitora ASA Grupe se trebao graditi u naselju Alipašino Polje, koja pripada općini Novi Grad, gdje  je vladao SDP BiH na čelu sa načelnikom općine Damirom Hadžićem. čovjekom od povjerenja Zlatka Lagumdžije.

Nažalosnija je medijska šutnja u Sarajevu, iako postoje snimke SIPA-e, postoji svjedočenje jednog od najvećih BiH poduzetnika Nihada Imamovića na Općinskom sudu pod prisegom. Selektivna pravda i selektivne informacije se nastavljaju izvoziti iz Sarajeva.

 

hercegbosna.org/slobodna bosna


Nema komentara

Anketa

Ustavi