RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Aferim, efendija!

Napisano 22.11.2010. 11:59

Aferim, efendija!
 
Efendija Topić "hram" hrvatske kulture u Sarajevu namjerava prodati američkom McDonald'su!

Predsjednik HKD "Napredak" prof. dr. Franjo Topić koji je zbog svojeg zalaganja za očuvanje kulture i identiteta hrvatskog naroda, a naročito opstanka Hrvata u glavnog gradu BiH zaslužio epitet efendije, prema pisanju bh Internet portala, sprema se ovih dana pokopati i posljednje iluzije da mu je hrvatska kultura i identitet ovog naroda na srcu.

Naime, u svojevrsnom 'hramu' hrvatske kulture u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, zgradi HKD Napredak u Titovoj ulici, u najstrožem središtu Sarajeva - uskoro bi mogao osvanuti jedan od simbola američke popularne kulture! Efendija Topić pregovara s predstavnicima američkog lanca brze hrane McDonald`s o prodaju ili iznajmljivanju 'hrama' hrvatske kulture McDonald`su.

Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino "Imperijal", dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.

Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.

No, ono što ne uradiše komunisti uradi efendija Topić. Čovjek koji je „zaustavio vrijeme“ pa ove godine Napredak /osnovan daleke 1902./ slavi jubilarnih „20 godina s Vama“ /od dolaska Topića na vlast/ samo još jednom dokazuje do koje je mjere privatizirao ovu instituciju.

Radi značajnih prihoda mogao bi ustupiti jedan od najatraktivnijih prostora McDonald`su. Osim što je prodao 'hram' hrvatske kulture, Topić bi se mogao naći i na meti sarajevskih ćevabdžija i buregdžija koji su, naravno, protiv otvaranja McDonald'sa u Sarajevu. To što je prodao prostor od značaja za kulturu i identitet hrvatskog naroda u Sarajevu, Topiću vjerojatno neće stvoriti značajnije probleme, ali mogao bi bijes vlasnika poznatih sarajevskih ćevabdžinica i buregdžinica i sarajevske čaršije.

Sve u svemu, 'mudar' potez efendije Topića, na kojemu mu se može reći samo - Aferim!

| Artinfo | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi