RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tomo Vidović podnio ostavku, tuzlanske kolege je odbile

Napisano 22.11.2010. 13:29

Tomo Vidović podnio ostavku, tuzlanske kolege je odbile

Ostavka se može dovesti i u vezu s raspletom događaja vezanih uz uspostavljanje vlasti u TŽ, potvrdio Vidović

Tuzla - Izvještajna konferencija SDP-a, Tomo Vidović, predsjednik Županijskog odbora (ŽO) SDP-a Tuzlanske županije, čijih se svih 13 općinskih odbora izjasnilo protiv moguće koalicije SDP-a i SDA, podnio je ostavku na ovu funkciju, ali su je njegove partijske kolege iz ŽO odbile.

Postignut cilj

Ovu informaciju "Avazu" je potvrdilo više izvora, a na kraju i sam Vidović. Njegova reakcija uslijedila je nakon što je Glavni odbor SDP-a BiH, usprkos jednoglasnom stavu članova te stranke iz TŽ da ne žele u koaliciju sa SDA, odlučio suprotno. Time je sarajevska centrala SDP-a u potpunosti ignorirala stav ŽO TŽ i svih 13 općinskih odbora.

Potvrđujući da je podnio ostavku koja je odbijena, sam Vidović je taj potez pokušao objasniti time da je to uradio pred Izvještajnu konferenciju SDP-a "u sklopu redovitih ranije predviđenih aktivnosti".

- Županijski odbor preuzeo sam s ciljem da pobijedimo na izborima i to smo uradili. Na narednoj Izvještajnoj konferenciji bira se predsjednik za predstojeće još tri godine - kazao je Vidović.

Stranačka stega

Tek nakon konstatacije da obrazloženje o ostavci i ne zvuči baš uvjerljivo, pogotovo jer je ostvario partijski cilj, Vidović je ponudio pravi razlog za ostavku.

tomo_vidovic1

- Pa, dobro, ostavka može biti dovedena i u vezu s nastalim okolnostima i raspletom događaja vezanih uz uspostavljanje vlasti u TŽ - potvrdio je on.

Odbijanje Vidovićeve ostavke moglo bi se tumačiti kao poruka ŽO SDP-a ŽK da ne odustaje od svog stava o nekoaliranju sa SDA. No, malo ko može predvidjeti kako će se to odraziti na dosadašnju stegu u SDP-u, zbog koje su se odluke partijske središnjice bespogovorno slušale.

Nakon načelnog dogovora predsjednika SDP-a i SDA Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića o mogućoj koaliciji, njihove stranačke ispostave, tvrdi Vidović, još nisu vodile službene i konkretne razgovore na nivou TŽ.

Skupština 24. studenog

Iako je bilo najava da će nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TŽ biti održan danas, to se neće dogoditi. Službeni razlog je taj što je za danas predviđena i konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Sjednica će biti održana 24. studenog i trebali bi biti formirani klubovi naroda, predloženi kandidati za rukovodstvo, te kandidati za Dom naroda Parlamenta FBiH - kazao je Vidović.

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi