RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Alarmantno stanje u Gojevićima povodom izgradnje minicentrala

Napisano 21.09.2012. 09:59

Prosvjed mještana zbog mini HE

Alarmantno stanje u Gojevićima povodom izgradnje minicentrala

■ Zaštitari tukli žene!
■ Ruža Sarić: Jedan zaštitar me  uhvatio za vrat i počeo me daviti. Malo je falilo da me uguši

Jučer ujutro oko šest sati uz veliko osiguranje zaštitarskih agencija poduzeće Company Peeb iz Travnika počelo je zagrađivati gradilište buduće mini hidrocentrale Luke snage 1,9 MW. Kada su to mještani primijetili veliki broj njih okupio se uz rijeku, a žene su počele uklanjati armaturnu ogradu. Tijekom uklanjanja ograde zaštitari su fizički nasrnuli na šest žena od kojih su dvije završile u hitnoj pomoći.

Agonija traje mjesec dana

Gotovo mjesec dana svakodnevno mještani Gojevića i Bakovića dežuraju uz rijeku Željeznicu kako bi spriječili izgradnju mini hidrocentrale Luke snage 1,9 megawata koju je poduzeću Company Peeb iz Travnika svojom odlukom od 4.8.2011. godine dodijelilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koje je potpisao mr. sc. Desnica Radivojević.

-Nas prvo nitko nije pitao želimo li mi tu hidrocentralu. Imamo oko 250 potpisa mještana koji su izričito protiv te centrale jer voda je naš život. Ovdje sam ja dobila batine od jednog zaštitara. Evo, vidite, sva sam počupana. Dvije kolegice su završile u hitnoj. Dolazili su nam ovdje i županijski političari, puno toga obećali, ali ništa nisu do sada uradili. Ništa se ne pokreće s mrtve točke. Čak četiri tužbe pokrenuli smo protiv investitora koji je kupio koncesiju od poduzeća JESS d.o.o Busovača Kaćuni - govori nam Sumbulka Miličević, ogorčena i na pravosuđe zašto ne rješava njihove tužbe.

Ruža Sarić i Antonija Bilić također su jučer ujutro bile u akciji uklanjanja žičane ograde ali i dobile batine.
- Jedan zaštitar me uhvatio za vrat i počeo me daviti. Evo pogledajte. Malo je falilo da me ne uguši. Išla sam u hitnu primiti injekciju za smirenje, a izvadila sam i ozljedni list pa ću pokrenuti tužbu protiv te zaštitarske tvrtke koja vrši teror nad nama, govori nam Ruža Sarić, a Antonija Bilić nastavlja: - Došli smo spontano kako bi uklonili žičanu ogradu kojom nam zagrađuju rijeku da prave hidrocentralu. Ženu koja je stajala do mene zaštitar je uhvatio objema rukama i htio je udaviti. Ja sam prišla da je obranim, međutim, ovaj drugi zaštitar je pritrčao i uhvatio me snažno za ruku te me bacio preko ceste. Sad me boli ruka, bila sam u Domu zdravlja dobila sam injekciju, tabletu za smirenje. Pod velikim sam stresom. Sličnu priču čuli smo i od drugih žena, a Vera Bilić dodaje: - Uslijed nasilja i bahatosti zaštitara mogla sam pasti u rijeku. Ovo je gore nego što je bilo 1992. i 1993. godine.

Zanimljivo je napomenuti da ni općinskog načelnika Fojnice nitko nije pitao hoće li se i može li se praviti centrala na rijeci Željeznici.
- Na žalost mi s tim nemamo ništa. Ja samo dobijem informaciju da je neka privatna tvrtka dobila koncesiju nad nekom od naših rijeka. Sve to dolazi s federalne razine i ne čudi me što građani negoduju. S četiri hidrocentrale koje rade u Fojnici godišnje dobijemo oko 90 tisuća KM koncesione naknade, tvrdi načelnik Salkan Merdžanić.

Ne odustaju

Predstavnik poduzeća Company Peeb na nedavnoj sjednici općinskog vijeća ponudio je mještanima Gojevića uređenje infrastrukture, izgradnju putova, vodovoda, stipendije za djecu. Oni su odbili ponudu, a prihvatili su je mještani Dusine gdje su također investitori postavili ogradu ali ona nije srušena. Mještani Gojevića i Bakovića i dalje nastavljaju dežurati na rijeci Željeznici.

Odvjetnik Bruno Božić - Ovo nije privatna država

Odvjetnik mještana Gojevića i Bakovića tvrdi da je pokrenuo pet upravnih sporova protiv izdanih rješenja za mini hidrocentralu od raznih institucija, ali od 2009. godine ni jedan spor nije riješen.
- Smatram da svatko može ostvariti svoje zakonsko pravo pa i poduzeće Company Peeb. Ako su 
njegove dozvole uredne onda je država ta koja mu osigurava ulazak u posjed, mislim na gradnju hidrocentrale, a ne privatne zaštitarske tvrtke. Ovo nije privatna država da radi što god tko hoće. O ovom nasilništvu koje se dogodilo nad ženama obavijestio sam i Vladu SBŽ-a, izjavio nam je Bruno Božić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi