RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Automobilima kroz Vlašić

Napisano 01.04.2011. 09:46
Tunel kroz Vlašić

Umjesto raspetljavanja gordijskog bosanskohercegovačkog čvora Europska unija je donijela akcijski plan kojem je cilj potaknuti ujedinjenje zemlje. Riječ je o nekoliko velikih infrastrukturnih radova koji bi se financirali iz europskih predpristupnih fondova. Takav pristup rješavanju bh. problema dosad nije isproban te visoki dužnosnici EU očekuju povećanje stvarne zaposlenosti bh. građana, kao i povećanje standarda što bi svaki građanin ove zemlje trebao osjetiti odmah nakon pokretanja projekata. Iako ideja podsjeća na poslijeratne "Omladinske radne akcije", ovdje je primijenjen drugi princip, nitko ne traži da se radi za državu i time pokazuje lojalnost, nego za iznadprosječna primanja, koja, vjeruje se, će trgnuti građane Bosne i Hercegovine iz sveopće apatije i letargije.

Od nekoliko zanimljivih projekata kao posebno zanimljiv izdvojen je tunel kroz planinu Vlašić. Kada bude završen skratit će potrebno vrijeme za dolazak automobilom dvostruko, te će za dolazak od Sarajeva do Banja Luke biti potrebno samo sat i pol vožnje. Tunelom se skraćuje i vrijeme potrebno za dolazak iz Sarajeva u Zagreb što bi trebalo pomoći većoj gospodarskoj razmjeni između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja je i sama ponudila pomoć jer se skraćuje znatno put od Zagreba do bisera Mediterana - Dubrovnika. Manje od tri sata od Sarajeva do Zagreba (!) dobro zvuči zar ne?! No na to ćemo još malo pričekati, gradnja tunela od 30-ak km bi i po najoptimističnijim predviđanjima trebala trajati desetak godina, i to ako se zdušno buši s obje strane. Vrijednost radova procjenjuje se na oko 5 milijardi eura. Profitirat će i Hrvati, tranzitni položaj Viteza će prouzročiti još veće doseljavanje Hrvata u njega te nije isključeno da će od Mostara preuzeti primat "stolnog grada" u BiH.

Zanimljivu ideju nam je komentirajući inicijativu rekao predsjednik skijaškosanjkaškog saveza HercegBosne Jerko Ivanković Lijanović koji i sam ima namjeru sudjelovat u radovima: "Ako već taj tunel prolazi kroz Vlašić bilo bi dobro kad bi se napravio kakav lift iz tunela do vrha Vlašića kako bi skijaši i sanjkaši mogli lakše pristupiti stazama." Hoće li i što biti od ove inicijative, te da li će doista donijeti pozitivnih pomaka našoj zemlji, pokazat će vrijeme.

Iz Brisela, specijalni dopisnik hercegbosna.org, Junuz Blećina


Nema komentara

Anketa

Ustavi