RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Crkva: Hrvati u strahu

Napisano 01.04.2011. 09:34

CRKVA: HRVATI U STRAHU

VRH CRKVE PITA SE GDJE JE KRAJ DEKONSTITUIRANJU HRVATA U BIH

Katolička crkva odgovorila je snažnim stajalištem na posljednju veliku krizu u zemlji zbog koje je zabrinut najveći dio hrvatskoga katoličkog naroda. Dramatično priopćenje stiglo je u dramatičan trenutak zbog pokušaja odstranjivanja većine jednoga naroda iz vlasti.
Bosanskohercegovački biskupi i svi provincijalni poglavari i poglavarice Katoličke crkve u ovoj zemlji ocijenili su da se među Hrvate unosi strah zbog isključivanja iz vlasti stranaka koje su dobile većinsku potporu toga naroda, očito aludirajući na dva HDZ-a u BiH, te su pozvali domaće političare i međunarodnu zajednicu da pri ustroju vlasti ne ignoriraju činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod u ovoj zemlji, objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

Biskupi i provincijalni poglavari i poglavarice su na šestom susretu održanom u Sarajevu istaknuli da osjećaju 'zbunjenost pa i strah koji se u narod unosi stvaranjem političke krize i pokušaja da se predstavnici hrvatskog naroda, izabrani većinskom voljom toga naroda, isključe iz struktura zakonodavne i izvršne vlasti'.
- Biskupi i viši redovnički poglavari i poglavarice pozivaju sve odgovorne domaće političare i predstavnike međunarodne zajednice da u svojim odlukama i nalozima poštuju činjenicu da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini konstitutivan. Ako je, dakle, konstitutivan, a jest, onda se ni vlast ne može konstituirati bez predstavnika za koje se taj narod većinski opredijelio - upozoravaju biskupi i najviši predstavnici Crkve uBiH.

CRKVA-00-Y1

Pri tome su se crkveni prvaci ogradili od borbe među strankama za vlast pitajući se 'postoji li granica dekonstituiranju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i komu i čijem dobru bi to imalo služiti'?
Šest biskupa, dvojica provincijala i četiri sestre provincijalke podržali su sve one političke dužnosnike unutar hrvatskog naroda koji 'nesebično i odlučno zakonitim političkim sredstvima brane jednakopravnost Hrvata jer time štite i vitalni interes zemlje Bosne
i Hercegovine'.
Iz vlasti u Federaciji BiH stranke okupljene oko SDP-a BiH izabrale su na prijeporan način predsjednika Federacije i novu Vladu iz koje su isključeni HDZ BiH i HDZ 1990, za koje je
glasovalo 90 posto Hrvata u BiH. Ured visokog predstavnika suspendirao je u ponedjeljak odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je ocijenilo da je vlast u Federaciji izabrana protivno Izbornome zakonu BiH.

UPOZORENJE
Zabrinuta Crkva i lslamska zajednica BiH

■ Katolička crkva i njezini najviši predstavnici i u ranijim su navratima upozoravali na grubo kršenje narodnih prava i volje. Takav je bio i zaključak posljednjeg zasjedanja Biskupske konferencije BiH. Nedavno je pomoćni biskup sarajevski Pero Sudar vrlo otvoreno istaknuo kako politika SDP-a u suštini radi protiv interesa najmanjeg naroda, Hrvata, primjenjujući 'građanski' model samo kako bi uskratili prava toga naroda.
l poglavari Islamske zajednice u BiH nedavno su pozvali da se u Bosni i Hercegovini uspostavi takva vlast koja neće biti ni protiv jednoga pojedinca i cijelih naroda. Svi napori crkava i vjerskih zajednica, nažalost, nisu imali odjeka među onima koji silom kroje vlast, umjesto načelima pravde i pravednosti.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi