RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Banja Luka: Znanstveni skup "Hrvati u BiH danas"

Napisano 06.03.2011. 10:04

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki smatra da je "BiH okupirana zemlja u kojoj drugi nameću zakone i načine kako da se ponašamo i dok je tako BiH ne može napredovati". Vlajki, koji je organizator znanstvenog skupa o temi "Hrvati u BiH danas", rekao je da je to i osnovna prepreka ostvarivanju suživota na ovim prostorima.

I drugi izlagači su u subotu, drugog dana skupa, govorili o sudjelovanju međunarodne zajednice kao "jednom od kočničara napretka u BiH".

Profesor Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić smatra da "nema napretka u BiH, dok je u njoj međunarodna zajednica odlučujući čimbenik, a političkim elitama prioritet odnos s međunarodnim faktorom, a ne odgovornost prema vlastitim biračima".

- To je ono što bi političke elite morale uzeti u obzir, od toga poći i to pokušati riješiti, naveo je Ančić.

Da nacionalni odnosi i interesi nisu najveći problem u BiH, već postojanje visokog predstavnika kao institucije, smatra i prof.dr. Dražen Pehar.

On ističe da su visoki predstavnici jedna vrsta države u državi.

Cilj ove konferencije da znanstveni radnici, iz pet država, Hrvatske, Srbije, Švicarske, Njemačke i BiH, progovore o problemima i položaju Hrvata, međunacionalnim odnosima u BiH i regiji.

Završnog dana skupa, u nedjelju, predviđeno je usvajanje zaključaka s porukom na koji način poboljšati položaj Hrvata u BiH.

(Fena)


Nema komentara

Anketa

Ustavi