RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Beba zaražena MRSA-om nakon što joj je narukvica napravila ranu

Napisano 27.05.2010. 10:25

Beba zaražena MRSA-om nakon što joj je narukvica napravila ranu
Beba je morala biti podvrgnuta operaciji nakon čega se stanje popravilo

Nakon što je Večernji list jučer objavio tekst o pojavi opasne bakterije MRSA na sarajevskom Kliničkom centru, u našu redakciju javilo se nekoliko osoba kako bi potvrdili da nisu u pitanju izolirani slučajevi.

Otac (ime i prezime poznati redakciji) bebe koja je rođena krajem travnja na sarajevskom porodilištu ispričao nam je da je njegovo dijete zaraženo bakterijom MRSA dok je još bilo u bolnici.

Pogoršano stanje


-Beba je imala neke gnojne bubuljice i nakon što je plastična narukvica razrezala jednu od tih bubuljica, u roku od nekoliko dana pojavio se velik gnojni otok i visoka temperatura. Supruga i beba su u međuvremenu otpuštene iz bolnice, ali kako se zdravstveno stanje bebe pogoršavalo, mi smo se obratili pedijatrici u Domu zdravlja “Omer Maslić”, koja je odmah posumnjala na bakteriju i žurno nas uputila na kirurgiju. Ta gnojna kugla je uspješno operirana i, srećom, ispostavilo se da bakterija nije prodrla u krv, jer bi onda liječenje bilo mnogo teže, priča otac bebe, čiji je posljednji nalaz krvi bio uredan. Iako se i on i supruga još uvijek oporavljaju od ovog šoka, hvale liječnike koji su žurnom i profesionalnom intervencijom spriječili širenje opasne MRSA bakterije u dječjem organizmu. -Moja supruga je upoznala i jednu porodilju iz Mostara čija je beba također u to vrijeme zaražena bakterijom, a dobili smo informacije da je u tih nekoliko dana, oko 1. svibnja, bilo još ovakvih slučajeva. Nadam se da će se preseljenjem Ginekološko-akušerske klinike u novu zgradu, koje je najavljeno u ovoj godini, riješiti i problem s bakterijom MRSA, kaže naš sugovornik koji, naravno, inzistira na anonimnosti. Našoj redakciji javila se i Aida iz Sarajeva, koja nam je ispričala slučaj svoje susjede koja je zaražena bakterijom MRSA nakon što su joj u Kliničkom centru operirane vene na nozi. Njezino zdravstveno stanje se nakon operacije pogoršalo, a liječnici su uporno tvrdili da je to posljedica pojave tromba. Međutim, naknadno su utvrdili da je riječ o bakteriji MRSA.

Zid šutnje


Iako smo jučer uputili službene dopise još nekim kliničkim centrima u zemlji s pitanjima o prisutnosti bakterije MRSA u njihovim bolnicama, odgovori su uglavnom izostali. Večernji list će u interesu javnosti i dalje inzistirati na ovoj temi. Nije nam cilj stvarati paniku u javnosti ili umjetno stvoriti senzacionalizam, nego jasno ukazati na potrebu suočavanja s problemom koji sigurno nije karakteristika samo sarajevskog Kliničkog centra.


Nema komentara

Anketa

Ustavi