RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda: EU prijeti sankcijama BiH ako ne poboljša kontrolu poreza

Napisano 20.03.2018. 23:25

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je danas da je Vijeće Europe uputilo dopis BiH da mora doći do bolje kontrole poreza ili će se BiH naći na udaru sankcija EU.

"Odgovorio sam na taj dopis pismom u kojem se BiH obvezala da će do kraja godine učinit sve što je potrebno da prijetnja oko stavljanja BiH na crnu listu bude eliminirana", rekao je danas Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je Ministarastvo nadležno za indirektne poreze, a da je oblast direktnih poreza u nadležnosti entiteta.

"Sva korespondencija, pa i ovo pismo Vijeća Europe, proslijeđeno je entitetskim vlastima. Napravljena je koordinacija s njima i mislim da će svi učiniti sve da ne dođemo na crnu listu", rekao je Bevanda.

Portal "Slobodna Bosna" obajvio je da BiH do kraja godine mora ispuniti set obveza u oblasti naplate poreza ili će završiti na crnoj listi na kojoj se nalaze zemlje koje ne surađuju s EU.

Ovaj portal podsjeća da je EU prošle godine formirala listu zemalja koje ne poštuju osnovne propise u vezi sa izbjegavanjem plaćanja poreza i općenito lošom poreznom kontrolom, ali je i niz zemalja upozorila na brojne nedostatke, ponudivši im mogućnost da ih poprave prije nego završe "u lošem društvu".


Nema komentara

Anketa

Ustavi