RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Branitelji dali rok od 15 dana za sjednicu

Napisano 18.03.2018. 23:22

Razvojačeni branitelji u FBiH službeno su predali Vladi i Parlamentu FBiH zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi trebali biti razmotreni problemi te kategorije stanovništva. Jedan od branitelja Amir Sultan kazao je za Avaz kako je Vladi i Parlamentu FBiH ostavljen rok za održavanje spomenute sjednice.

" Dali smo im rok od 15 dana za zakazivanje i održavanje sjednice. Nadamo se kako će biti razumniji nego prošli put ", objasnio je Sultan. Dodao je kako će, ako se vlast ponovno ogluši na zahtjeve branitelja, oni morati opet izaći na ulice. 

"Blokirat ćemo ponovno FBiH, i to u većem obujmu nego prošli put. Sada imamo veću podršku i s nama su branitelji iz oko 30 općina u FBiH i dvije iz RS-a ",  istaknuo je. Prema njegovim riječima, obespravljeni branitelji neće odustati od svoja tri zahtjeva, a to su objavljivanje registra branitelja, ukidanje financiranja svim braniteljskim udrugama i braniteljski dodatak. Resorni federalni ministar Salko Bukvarević proteklih je dana obišao gotovo sve županije u FBiH i o toj temi razgovarao sa županijskim ministrima i predstavnicima udruga. 

" Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica i to je, po mom mišljenju, vrlo važan stav koji smo uspostavili ", izjavio je ministar Bukvarević nakon jednog od sastanaka sa županijskim i predstavnicima lokalnih vlasti. Također je naglasio kako će Federalno ministarstvo za pitanja branitelja u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputiti nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja. 

" Zakon o pravima razvojačenih branitelja bi trebao riješiti 15 važnih pitanja za tu kategoriju stanovništva. Od liječenja, preko zapošljavanja, doplate staža, do pomoći za najugroženije branitelje ", rekao je Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije nekoliko dana, govoreći o zahtjevima branitelja, objasnio kako je registar čiju objavu traže urađen.

"Sastavljen je registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite. S federalne razine je uneseno 129.600 korisnika i time se otvorio prostor da općine i županije unesu korisnike sa svojih razina. Kada je riječ o registru ukupne braniteljske populacije, svoj posao uradio je jedino TŽ i unio 119.000 imena. I nije točno da imamo 570.000 branitelja. Ne, netko se borio jedan dan, netko godinu ili deset dana. Kad se sve zbroji i oduzme, dobijemo oko 200.000 branitelja ",  kazao je Novalić, prenosi Večernji list BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi