RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BIH prijeti izbacivanje iz Vijeća Europe?!

Napisano 23.04.2010. 09:57

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u BiH Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjedajućom Komiteta ministara Vijeća Evuope i ministricom vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy-Rey koja je posjetila Bosnu i Hercegovinu da bi provjerila što vlasti čine na implementaciji presude Suda za ljudska prava u Strasburu u vezi sa slučajem Finci i Sejdić.

Kako je priopćeno iz OHR-a visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upoznao predsjedajuću Komiteta ministara s trenutnom situacijom u zemlji te naporima za rješavanje ovog slučaja ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Inače, Calmy-Rey se danas susrela i s bh. parlamentarcima. Nakon ovog susreta, na pitanje novinara da li BiH može biti kredibilan član Vijeća Europe, s obzirom na to da je njen Ustav u direktnoj koliziji sa Europskom konvencijom, Rey je odgovorila da to predstavlja ozbiljnu brigu Vijeću Evuope, te da ga stavlja u nezgodnu situaciju.

- Vijeće Europe ima razumijevanja prema problemima koje BiH ima na putu usklađivanja odredbi svog ustava s principima i standardima Vijeća Europe. Međutim, ono što nam je drago čuti je da su aktivnosti koje idu u pravcu usklađivanja zakonodavstva u tijeku i nastavljaju se. Nadamo se da će u skorije vrijeme biti i realizirane, dodala je Rey. Na pitanje da li postoji mogućnost da BiH bude isključena iz Vijeća Europe, ona je naglasila da je Vijeće Europe institucija koja je "dosta strpljiva i koja ima dosta razumijevanja prema svojim članovima".

- Kao što smo rekli, vidimo da se rad na usklađivanju ovog pitanja nastavlja. Teoretski to bi bila jedna mogućnost koja do sada nije spominjana i nadamo se da će aktivnosti u vezi s usklađivanjem Ustava biti nastavljene i u narednom periodu. Ono što želim još jednom da napomenem je da se radi o vašem ustavu, rekla je Rey, dodajući da međunarodna zajednica neće naložiti izmjene, već da to trebaju uraditi domaći političari.

dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi