RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jedini u Europi bez popisa stanovništva!?

Napisano 23.04.2010. 10:13

SARAJEVO - Privremeno Povjerenstvo za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova BiH 2011. nije uspjelo usuglasiti stavove, jučer su samo verificirali svoj neuspjeh i takvo izvješće će poslati Zastupničkom domu BiH. Član povjerenstva Branko Dokić kaže da će pred Parlament BiH doći Prijedlog zakona u kojem su dvije rečenice neusuglašene.


Financijska sfera

Naime, članovi povjerenstva nisu se mogli odlučiti hoće li se podaci prikupljati u Banjoj Luci ili Sarajevu, a ni o tomu hoće li se popisivati dijaspora.
Prijedlog SDA je bio da to bude ukupno stanovništvo u BiH prema standardima Eurostata plus dijaspora. “Mi iz RS-a to nismo prihvatili jer je apsurdna ta rečenica zato što u entitetskim ustavima eksplicitno piše što je ostalo za raspodjelu vlasti, a prihvaćen je i stav da se na državnoj razini raspodjela radi prema popisu iz 1991. u onim slučajevima gdje je to zakonima definirano, a u većini slučajeva je definirano”, istaknuo je Dokić. Članica povjerenstva iz SNSD-a Milica Marković je istaknula da je etnička struktura države parametar koji se koristi u više sfera.  “Nije to samo za podjelu vlasti, nego je to bitno i u financijskom smislu i mi ne možemo dopustiti da s nama netko na taj način manipulira i tako uzima postotak na, recimo, milijun stanovnika koji žive izvan države”, istaknula je Marković.

Velika šteta

Član povjerenstva iz SDA Halid Genjac je kazao da su bila strahovito suprotstavljena stanovišta, a da je  SDA pokušao napraviti kompromis tako što je SDA prihvatio da se uradi popis etnokulturnih značajki, ali je i tražio da se u izračunavanju etničke strukture teritorijalnih jedinica koristi i popis onih koji u tim općinama imaju prebivalište bez obzira jesu li prisutni ili su raseljene osobe ili su u dijaspori, što bi dalo korektnu sliku etničke strukture. “Mi imamo preporuke i rezolucije Vijeća Europe da popis ne bi smio poslužiti kao instrument legaliziranja etničkog čišćenja. Rekli smo, evo prihvaćamo etnički popis, ali daj da napravimo što korektniju etničku sliku”, istaknuo je Genjac. On je dodao da je velika šteta što će BiH najvjerojatnije ostati bez popisa jer se ti podaci koriste u mnogim sferama, pa i u ekonomskim. “Postoji teoretska i donekle praktična šansa da Parlament usvoji zakon jer je povjerenstvo napravilo veliki posao. Ukoliko bi se između stranaka obavile konsultacije s dobrom voljom da se postigne kompromis, vjerujem da bi bilo moguće napraviti popis”, rekao je Genjac.

RS ništa neće riješiti svojim popisom

Branko Dokić, zastupnik PDP-a, istaknuo je da RS ništa neće riješiti svojim popisom, a potrošit će najmanje 20 milijuna maraka. “Neće postići učinak u svijetu, a nakon nekoliko godina, kada se dogovorimo na državnoj razini, ponovno će se raditi popis i ponovno trošiti 20 milijuna maraka, mislim da je neracionalno”, istaknuo je Dokić.

dnevni-list.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi