RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskup Komarica u pastirskom pohodu župama Prijedor, Bosanski Novi i Drvar

Napisano 04.05.2012. 10:45

Biskup Komarica u pastirskom pohodu župama Prijedor, Bosanski Novi i Drvar

► Drvar - Biskup Komarica ohrabrio župnika da ne posustaje u potražnji lokacije za crkvu
► U tijeku radovi na obnovi porušene crkve u župi sv. Josipa u Prijedoru

Biskup banjolučki msgr. Franjo Komarica u pratnji đakona vlč. Ante Vidovića pohodio je župu sv. Josipa u Prijedoru, gdje se susreo sa župnikom vlč. Marijanom Stojanovićem. Vlč. Stojanović je izvijestio biskupa Komaricu o izvedenim radovima na obnovi, u ratu porušene, župne crkve, a trenutačno je u fazi izrada u mozaiku oltarne slike sv. Josipa....

Biskup Komarica je ohrabrio župnika da i dalje nastavi u obnovi crkve, koju bi uskoro posvetili na služnju Bogu, kako bi i Prijedor napokon dobio dolični molitveni prostor. Biskup je zatim obišao ostatke ruševne župne crkve u Bosanskom Novom, i prelijepu ponovno izgrađenu područnu crkvu u Bosanskoj Krupi, koja je u ratu bila spaljena pa srušena.

Opstruiranje izgradnje

Zatim se zaputio u župu sv. Ante Padovanskoga u Bihaću gdje se susreo sa župnikom fra Ivicom Matićem. Župnik je izvijestio biskupa o pastoralnim i graditeljskim aktivnostima koje se održavaju u župi, kao i o problemima s kojima se župa susreće.

Pohodio je i župu sv. Josipa u Drvaru, gdje ga je dočekao župnik vlč. Ivo Martinović. Biskup Komarica je obišao prostorije koje župa sv. Josipa u Drvaru koristi kao molitveni prostor, odnosno crkvu, jer ni nakon 17 godina od ponovnoga dolaska župnika u župu sv. Josipa u Drvaru nije dobivena dozvola za gradnju crkve. Općinske vlati već 17 godina, nakon što im je upućeno 16 zahtijeva, opstruiraju ponovnu izgradnju crkve koja je do temelja srušena 1941., kao i župna kuća, dok je tadašnji župnik, kao i veliki dio župljana ubijen, a skoro svi preostali protjerani.

Lokacija za župnu crkvu

Biskup je izrazio zabrinutost zbog velike materijalne štete koja je nastala u prostorijama crkve zbog poplave koju je prouzročila gospođa koja živi iznad molitvenog prostora. Jedini molitveni prostor gdje se mogu okupljati katolici Drvara je oštećen jer je potpuno uništen parket crkve kao i prostorije kripte. Biskup je obišao i župnu kuću u izgradnji, dok su župnik i župni vikar i kateheta vlč. Dražan Mirčić već dvije godine podstanari u iznajmljenim stanovima. Biskup Komarica je ohrabrio župnika vlč. Martinovića da ne posustane u izgradnji župne kuće, kao i u traženju prikladne lokacije za izgradnju župne crkve Sv. Josipa u Drvaru.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi