RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivo Miro Jović: Ne zadiremo u nastavne planove i programe

Napisano 04.05.2012. 11:09

Školstvo - Zasjeda Povjerenstvo za izradu udžbenika povijesti

Ivo Miro Jović: Ne zadiremo u nastavne planove i programe

► Pravo školovanja na materinskom jeziku zajamčeno je u BiH, kaže Jović
► U nacionalnu povijest Povjerenstvo za izradu udžbenika iz povijesti neće dirati, nju će pisati autori udžbenika iz sva tri naroda

Na Jahorini zasjeda Povjerenstvo za izradu udžbenika iz predmeta povijesti za OS i SŠ u BiH. Članovi Povjerenstva koje radi pod okriljem Misije OESS-a, predstavnici ministarstava prosvjete iz svih županija u FBiH, ministarstva prosvjete RS-a, Agencija za unapređenje obrazovanja kao i katedri triju Sveučilišta, u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Mostaru.

Svjetska povijest

Zadaća im je usuglasiti nastavne planove i programe iz povijesti. Ivo Miro Jović, član ovoga tijela iz SBŽ-a kaže kako posao privode kraju, a važnim smatra da Povjerenstvo radi na usuglašavanju nastavne jezgre kojom je obuhvaćena svjetska povijest.
- U nacionalnu povijest mi nećemo dirati, nju će pisati autori udžbenika iz sva tri naroda. Povjerenstvo ne zadire ni u nastavne planove i programe jer pravo školovanja na materinskom jeziku zajamčeno je, kaže Jović.
Osvrnuo se i na presudu Suda u Mostaru po kojoj je postojanje „dvije škole pod istim krovom“ segregacija.

Nema segregacije

Jović ovakvu presudu smatra političkom, a i potpuno nelogičnom jer segregacije, razdvajanja po boji kože, u BiH ne može biti.
- Podsjetio bih da su dvije škole pod istim krovom nastale po želji međunarodne zajednice uglavnom u sredinama u koje se vraćaju Bošnjaci. Nema ih ni u Bihaću, Cazinu, Zenici, Kaknju, Konjicu gdje bi se trebalo vratiti oko 13.000 Hrvata. U Kiseljaku imamo tri škole pod istim krovom, ali budući da se nastava tu odvija po hrvatskom planu i programu, to nitko ne spominje.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi