RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskupi pozivaju na registraciju prognanih Hrvata radi izbora u BiH

Napisano 27.05.2010. 14:36
Biskupi

Na zajedničkom zasjedanju biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BK BiH), koje je održano u Mostaru, zatražili su od crkvenih institucija da potaknu prognane Hrvate iz BiH da se registriraju i glasuju dopisnim putem na listopadskim izborima u ovoj zemlji, priopćeno je u srijedu iz tajništava dviju biskupskih konferencija.

Na kraju jučer završenog dvodnevnog zasjedanja biskupi su zadužili komisije Justitia et Pax dviju biskupskih konferencija da temeljito prouče pitanje registracije za glasovanje poštom za izbore u BiH.

Žrtve radi vjere

U priopćenju se dodaje da komisije dviju biskupskih konferencija ‘porade na tome da što veći broj prognanih glasuje na predstojećim izborima kako bi izabrali one koji će raditi na njihovu povratku i obnovi domova iz kojih su prognani ili izbjegli’. Biskupi dviju konferencija su upoznati i što je do sada urađeno na prikupljanju podataka o žrtvama koje su ubijene iz mržnje prema vjeri, napose nakon Drugoga svjetskog rata kako bi se na razini Crkve u hrvatskom narodu napravio martirologij.

Kako je priopćeno iz tajništava biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatska biskupska konferencija izišla je ususret zamolbi biskupa iz Bosne i Hercegovine te dala izdavačka prava Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine za tiskanje vjeronaučnih udžbenika u Bosni i Hercegovini.

Misionari iz BiH i RH

Biskupi su saslušali izvješće mons. Slobodana Štambuka o radu Papinskih misijskih djela za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Raduje ih dobra suradnja između Vijeća za misije pri jednoj i drugoj biskupskoj konferenciji, kao i rad na povezivanju misionara i misionarki s područja obiju država. Raduje ih, također, podatak da oko stotinu redovnika, redovnica i biskupijskih svećenika djeluju kao misionari. Istodobno su izrazili radost što će domaćin sljedećeg godišnjeg susreta misionara, i to početkom srpnja, biti Kotorska biskupija.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi