RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Biskupija je u Drugom svjetskom ratu izgubila 42 posto svećenika

Napisano 30.04.2012. 09:24

Banja Luka - Uz nedjelju Dobrog pastira - Dan molitve za duhovna zvanja

Biskupija je u Drugom svjetskom ratu izgubila 42 posto svećenika

Biskupija broji sedam bogoslova i jednog đakona koji se pripremaju u bogoslovijama u Sarajevu, Đakovu i Zagrebu...

Četvrta uskrsna nedjelja u Crkvi se obilježava i kao Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. U svim će se crkvama diljem svijeta na taj dan moliti za nova svećenička i redovnička zvanja u Crkvi, na poseban način na zapadu gdje se iz godine u godinu bilježi trend opadanja duhovih zvanja.

Iako te opasnosti nije pošteđena ni Crkva u Hrvata, Banjolučka biskupija - čini se - s duhovnim zvanjima nema problema. Ova biskupija trenutačno broji sedam bogoslova i jednog đakona koji se za svećenički poziv pripremaju u bogoslovijama u Sarajevu, Đakovu i Zagrebu, dok se u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku nalaze trojica njenih kandidata.

Za velike biskupije to i nije veliki broj, ali za jednu malenu Banjolučku biskupiju broj je i dovoljan i znakovit. Naime, ako se samo uzme u obzir člnjenica da je uslijed nedavnih ratnih stradanja broj vjernika ove biskupije s 120.000 spao na 36.000, bilo bi realno očekivati da će opasti i broj duhovnih zvanja. To se, Bogu hvala, nije dogodilo. Više je nego znakovito da je broj bogoslova Banjolučke biskupije danas u prosjeku jednak broju iz najboljih prijeratnih vremena.

Biskupija koja je u II. svjetskom ratu i poraću izgubila čak 42% svojih svećenika, a u posljednjem ratu i poraću sedmoricu; u kojoj je prosječni životni vijek svećenika - zbog ratova, 62 godine, ima razloga za i nadu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi