RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bitka Pješčara ključ je obrane gotovo cijele Lašvanske doline

Napisano 13.06.2010. 12:34

Slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić

U povodu 17. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje služena je sveta misa

Prema procjenama vojnih analitičara, bitka za Novu Bilu, a time i Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašče, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Frankopan brigada

Samo tog 12. lipnja 1993. godine, četiri dana nakon što su snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, dotada svog ratnog saveznika u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je lakše i teže ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrpjbi za posebne namjene: "Žuti", "Tvrtkovci" i "Vitezovi". U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

kota hrasce

U povodu 17. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić.

Polaganje vijenaca

Pred početak misnoga slavlja, uz veliki križ na spomen-obilježju vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici političke i izvršne vlasti Travnika i Srednjobosanske županije te predstavnici HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH, predvođeni dopredsjednikom mr. Rudom Vidovićem i predsjednikom Županijskog odbora prof. Nikolom Lovrinovićem. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH na čelu s brigadirom Tomom Kolendom, general-bojnik u mirovini Ilija Nakić i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.


Nema komentara

Anketa

Ustavi