RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bivši pripadnik CSS Banja Luka: Na Korićanskim stijenama ubijeno više od 140 civila

Napisano 11.06.2010. 09:10

"Ugledao sam raslinje na kojem su visila tijela muškaraca. Bili su civili različite dobi i bilo ih je sve dokle pogled doseže", kazao je Dragomir Marković

Bivši pripadnik Centra službi sigurnosti (CSS) Banja Luka danas je kao svjedok Tužiteljstva BiH na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama kazao da je na toj lokaciji ubijeno više od 140 civila, prenosi BIRN - Justice Report.

Dragomir Marković, nekadašnji pripadnik kriminalističke službe CSS-a Banja Luka, svjedočio je o odlasku u “srpnju ili kolovozu” 1992. godine na Korićanske stijene, gdje je zatekao “veliki broj tijela ubijenih i čahura na putu”.

- Ta slika mi je i danas ostala. Taj prostor je jedan plato sa strmim stijenama i, kada sam stao na ivicu puta, ugledao sam rastinje na kojem su visila tijela muškaraca. Bili su civili različite dobi i bilo ih je sve dokle pogled doseže - kazao je svjedok.

Marković je svjedočio na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji se terete za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. kolovoza 1992. godine.

U tom periodu, kako tvrdi tužiteljstvo, Zečević, Knežević i Ljepoja su bili pripadnici interventnog voda Stanice javne sigurnosti (SJS) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Svjedok Marković je kazao da nije zvanično saznao tko je sudjelovao u izvršenju tog zločina, kao i da nije mogao utvrditi točan broj ubijenih. Na mjestu zločina sakupljao je dokumente ubijenih, zbog čega je kasnije dobivao prijetnje od Sime Drljače, načelnika SJS-a Prijedor.

Inače, Damir Ivanković, bivši pripadnik interventnog voda policije iz Prijedora, osuđen je na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvima oko 200 civila na Korićanskim stijenama u kolovozu 1992. godine Ivanković je 22. lipnja 2009. godine postigao sporazum o priznanju krivnje sa Tužiteljstvom BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi