RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prošlo je 17 tužnih godina od stradanja Hrvata Travnika

Napisano 10.06.2010. 11:14

Sjećanje - Služena misa na Prahuljama

PROŠLO JE 17 TUŽNIH GODINA OD STRADANJA HRVATA TRAVNIKA

Travnički Hrvati i njihovi susjedi iz općina Lašvanske doline s dužnim pijetetom obilježili su sedamnaestu godišnjicu stradanja i progona Hrvata ovoga grada. Nakon što su svete mise slavljene na prijevoju Ovnak u župi Brajkovići i na Bikošima u župi Guča Gora, gdje su pripadnici Armije BiH strijeljali 37 zarobljenih vojnika HVO-a i hrvatskih civila, središnjim misnim slavljem godišnjica stradanja je obilježena u travničkom ratnom groblju Prahulje. U ovom groblju je i pokopan najveći broj od 427 poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja te 124 hrvatska civila Travnika. U nazočnosti velikog broja vjernika - rodbine, prijatelja i suboraca poginulih i ubijenih, svetu misu, uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Zorana Livančića, predvodio je novobiljanski župnik fra Dominko Batinić.

Svetoj misi prisutni su bili i brojni visoki dužnosnici općinskih, županijskih i federalnih struktura vlasti, a među njima i općinski načelnik Viteza Vlado Alilović, predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, predsjedatelj srednjobosanske županijske Skupštine Mirko Batinić, županijska ministrica zdravstva dr. Vlatka Komšić, izaslanik u Domu naroda federalnog Parlamenta Anto Bilić i mnogi drugi.

Svi su oni, prije svete mise, uz veliki spomen-križ položili cvijeće i upalili svijeće, a to su učinili i vojnici i časnici Prve pješačke gardijske pukovnije, slijednice HVO-a u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu s brigadirom Ilijom Petrovićem.

prahulje-1

Prahulje su do pred Domovinski rat bile tek ledina na kojima je planirano Gradsko groblje za potrebe grada Travnika. Ovo je poznati fotos iz lipnja 1993. godine kada je dio groblja već bio prepun. Pokopi su vršeni noću zbog blizine položaja ABiH.

prahulje-bb

Lipanj 1996. godine


Nema komentara

Anketa

Ustavi