RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borili su se za obranu Jajca, Travnika, Lašvanske doline...

Napisano 21.09.2011. 10:25

Vitez - Obilježena godišnjica Viteške brigade Hrvatskoga vijeća obrane

Borili su se za obranu Jajca, Travnika, Lašvanske doline...

■ Ovom prilikom prisjetili su se svojih kolega koji više nisu s njima
■ Tijekom rata nesebično su sudjelovali u obrani domova
■ Svečanosti su bili nazočni općinski načelnik Viteza Vlado Alilović, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović i dr.

Kada je osnovana Viteška brigada Hrvatskoga vijeća obrane? Koji je službeni datum? Je li to osnivanje i organiziranje prvih naoružanih seoskih straža, osnivanje Stožera HVO-a općine Vitez, prvo postrojavanje manje skupine pripadnika Općinskog stožera na nogometnom igralištu u Šantićima, službeno postrojavanje na Gradskom stadionu u Vitezu, osnivanje zajedničke brigade HVO-a Novog Travnika i Viteza „StjepanTomašević“ krajem 1992. godine, ili pak službeno proglašenje Viteške brigade krajem veljače 1993. godine?

No, bilo kako bilo, iako su mišljenja različita, čak oprečna, predstavnici Udruge dragovoljaca Viteza sa zapovjednicima bojni ove brigade, neslužbeno su se odlučili za 18. rujna, kada je na mjesnom nogometnom igralištu u viteškom naselju Šantići postrojena prva postrojba u hrvatskim odorama, s hrvatskim znamenjem i s jasnim ciljevima.

Pripadnici ove brigade borili su se za obranu Jajca, Travnika, Bugojna i cijele Lašvanske doline, a kasnije su sudjelovali u borbama za oslobađanje dijelova općina Travnik i Novi Travnik, za oslobađanje Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja...! Samo u obrani Viteza poginula su 653 pripadnika HVO-a, a među njima je najveći broj pripadnika Viteške brigade, a više od dvije tisuće njezinih pripadnika je lakše ili teže ranjeno.

Na druženju u Šantićima iz opravdanih razloga nije bilo ratnog zapovjednika brigade pukovnika Marija Čerkeza te kasnijih zapovjednika, generala Vlade Jurića i Filipa Filipovića. No, svečanosti su bili prisutni općinski načelnik Viteza Vlado Alilović, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović, zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš te ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović, koji su u ratu bili pripadnici proslavljene Viteške brigade Hrvatskoga vijeća obrane.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi