RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Lanac sreće' pukao zbog piramidalnih prijevara u BiH

Napisano 21.09.2011. 10:00

Akcija policije u čitavoj Bosni

'Lanac sreće' pukao zbog piramidalnih prijevara u BiH

■ Na krim-obradi su šestorica s područja Sarajeva, Travnika, Zenice i Prijedora
■ Federalni MUP upao u kuću Kordićeva brata
■ Glasnogovornica FMUP-a Mersiha Novalić nije iznosila detalje ove akcije

Federalni MUP pretresao je jučer u Busovači obiteljsku kuću Davora Kordića, brata Darija Kordića koji je u Haaškom sudu osuđen na 25 godina zatvora, i to u akciji razotkrivanja lanca piramidalne prijevare, neslužbena je informacija koju policijska glasnogovornica Mersiha Novalić nije htjela potvrditi ili opovrgnuti. Isto je ponavljala i za ime čovjeka pod nadimkom Džoni iz Novog Travnika, Dimitrija Preradovića iz Prijedora...

Bez uhićenih

- Nitko još nije uhićen. Na kriminalističkoj obradi su njih šestorica s područja Sarajeva, Travnika, Zenice i Prijedora. Ne mogu ništa više reći zbog daljnje istrage, šturo će glasnogovornica Novalić. Kako doznajemo, policija je četvrtinu dana, od 7 do 13 sati, pretresala Kordićevu kuću te pokupila računala i mobitele, među kojima i djetetov, kao i gomilu dokumentacije.
- Nema se što reći. Nije bilo dugih cijevi, inspektori su korektno tražili nešto, iako nemamo što kriti. Nitko nikoga nije tjerao na silu da ulaže novac, kažu iz obitelji Kordić, dok je Davor još bio na ispitivanju.

Središnja Bosna bila je nekoliko godina najbolje tržište za naivce koji su željeli kruha „"bez motike“. Nevjerojatna je priča žene koju su vrbovali da se uključi u tzv. lanac sreće. Njezina prva susjeda rekla joj je da se mora lijepo odjenuti i sa svojim suprugom doći u jedan poznati hotel na moru. Uopće joj nije govorila o čemu je riječ. Samo joj je obećavala da će za kratko vrijeme voziti najbolji auto, imati vikendicu, novca u izobilju. Kako su ljudi u krizi i traže bilo kakvu priliku da zarade, tako se i gospođa „M“ sa svojim suprugom uputila u neizvjesnost. Dok su putovali starim fordom, razmišljali su kakav li to biznis njima nudi njihova susjeda, prijateljica i rodica. Kada su stigli u hotel, sve je bilo kao na modnoj pisti. Gala večera, šampanjac, glazba, a onda šok. Oni koji su doveli nove „žrtve“ kazuju im da bi ušli u lanac, moraju uplatiti po 4.000 KM i uključiti još jedno ili dvoje ljudi. Na seansi su se uzvikivali poznati slogani za mediokritete „"ja sam najbolji, ja sam najbogatiji, imam sve što poželim“, itd.
Tako je krenuo lanac od sreće do nesreće. Mnogi željni zarade podizali su kredite pod nepovoljnim uvjetima i još dublje tonuli u propast, a za jamce su uzimali opet najbližu rodbinu.

Šefov SMS

Nakon što je „lanac sreće“ pukao na najtanjoj karici, na tržištu se pojavila nova prijevara. Uplatiš tisuću eura i za 12 mjeseci bez rada vratiš svoj novac i zaradiš još toliko. Novac je išao do Slovenije, Austrije, a nakon toga vraćao se u početku ulagačima kroz kamatu. Kamata je isplaćivana tjedno, a informacije su stizale petkom preko SMS poruka. U jednoj tvrtki u Novom Travniku vlasnici tvrde da njihove radnike jednostavno posao nije zanimao. Samo su čekali petak i 15 sati kada stiže SMS od „šefa piramide“ koliko su zaradili na svome uloženom novcu.
Kada je srušena i ta prijevara u kojoj je iz središnje Bosne iscurilo u inozemstvo najmanje pet milijuna eura, počela su se rušiti prijateljstva, brakovi, kumstva.

Zanimljivo je da je policiji trebalo punih pet godina da pokrene akciju protiv masovnih prijevara u središnjoj Bosni. Da je zlo za koje je znala sasjekla u startu, mnoge obitelji bile bi pošteđene tortura i neimaštine jer su novac posuđivali i od kamatara.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi