RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bošnjaci potrošili milijarde

Napisano 05.06.2010. 12:36
Donacije

Na adresu istražne komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz ratnog perioda, stiglo je na stotine odgovora stranih ambasada i nevladinih organizacija koje su učestvovale u doniranju milionskih iznosa BiH, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvore u parlamentu BiH.

Prema informacijama ovog lista, o pristiglim odgovorima komisija će raspravljati 15.lipnja. Član ove komisije Slavko Jovičić rekao je da su mnoge strane nevladine organizacije, koje su služile za prebacivanje miliona dolara u BiH, danas ugašene, tako da nije moguće utvrditi koliko je točno novca prebacivano u BiH i kada.

On ističe da informacije, prikupljene do sada, govore da je u BiH za vrijeme rata i nekoliko godina poslije stiglo oko 40 milijardi dolara. "Sav novac je stizao i završavao u Sarajevu u rukama bošnjačkih političara, od kojih su mnogi i danas u vlasti. Potpuno je jasno da ova sredstva nisu namjenski trošena za ono za šta su bila predviđena. Jer da jesu, u BiH bi se obnovile sve porušene kuće i izgradila nova privredna infrastruktura", navodi Jovičić.

On tvrdi da se komisija u svom radu suočava sa opstrukcijama koje stižu sa svih strana, pa i od međunarodnih organizacija koje su davale novac i koje ne žele da se otkriju ni iznosi, ni primaoci sredstava. "Predlagao sam u više navrata da ovu istragu preuzmu Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH, ali u parlamentu ova inicijativa nije prihvaćena jer su je blokirali Bošnjaci. Oni samo ponavljaju da se čeka izveštaj komisije koja je formirana prošle godine i prestaje sa radom za tri mjeseca jer idu novi izbori", rekao je Jovičić.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi