RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kosor: Bilo bi dobro kada bi Hrvati imali zajednički stav o kandidatu za Predsjedništvo

Napisano 05.06.2010. 16:28
Čović-Kosor

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a Hrvatske Jadranka Kosor najavila je da će danas razgovarati sa predstavnicima HDZ-a BiH i HDZ 1990 o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da bi bilo dobro da se oko tog pitanja pronađe zajednički stav. Nakon Regionalne konferencije Europskih narodnih stranaka u Sarajevu, Kosorova je rekla novinarima da na današnjoj konferenciji nije bilo razlike po pitanju europskog puta zapadnog Balkana.

Kosorova je istakla da je konferencija o saradnji i zajedničkom zalaganju za EU u Sarajevu bila dobra prilika za izražavanje podrške evropskom putu susjednih zemalja, te da će naredni sastanak predstavnika Evropskih narodnih stranaka biti održan u Hrvatskoj i da će njena zemlja tada već biti članica EU.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da je zabrinut što je prema ustavnim odredbama BiH omogućeno da jedan od tri člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju hrvatski član, može biti izabran većinom bošnjačkih glasova.

On je napomenuo da će, bez obzira na to, HDZ BiH imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izrazivši uvjerenje da će taj kandidat i biti član Predsjedništva BiH.

Čović je pozvao sve hrvatske stranke da podrže kandidata ove stranke, jer bi time, kako je naveo, realnost njegovog izbora postala još vjerodostojnija.

Predsjednik HDZ-a 1990 rekao je da bi dobro bilo za Hrvate u BiH, ali i za BiH, da sva tri naroda mogu na isti način izabrati predstavnika u Predsjedništvo BiH, što postojeći Izborni zakon ne dozvoljava, a zbog čega se ova stranka zalaže za njegovu promjenu.

On je dodao da još postoji šansa za dogovor o zajedničkom kandidatu hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH.

"Spominjanje okupljanja oko 'stožerne stranke', moram reći da se ta stožina previše oslonila na predsjednika SNSD Milorada Dodika, koji nije dio Europske narodne stranke, pa to znatno otežava dogovor oko zajedničkog kandidata", rekao je Ljubić.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi