RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Branitelji Ilija Petrović i Josip Kurevija prvi su dali život za središnju Bosnu

Napisano 04.05.2012. 12:52

Branitelji Ilija Petrović i Josip Kurevija prvi su dali život za središnju Bosnu

► Ilija Petrović i Josip Kurevija život izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja tzv. JNA
► Ovim događajima ne posvećuje se pozornost i sve ostaje na polaganju cvijeća

Prije dvadeset godina, 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici viteškoga Hrvatskoga vijeća obrane, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Njih dvojica su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u središnjoj Bosni u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA.

Hrabri Vitežani

Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja tzv. JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez. Ovu akciju, prvu oružanu jer pregovori o predaji skladišta naoružanja nisu urodili plodom, protiv pripadnika tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga vodio je pukovnik Filip Filipović, sada umirovljeni general bojnik Hrvatskoga vijeća obrane, tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i Darko Kraljević, zapovjednik HOS-a Vitez, kasnije zapovjednik HOS-a središnje Bosne i PPN-a „Vitezovi“, a, koji je tragično preminuo 1995. godine.


Sahrana Ilije Petrovića na groblju „Kraljevica“ u Malom Mošunju kod Viteza

Ovaj sukob pripadnika HVO-a i HOS-a Viteza s postrojbama tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama, kojemu je prethodilo bombardiranje Busovače (26. travnja 1992. godine) u kojemu su poginuli civili Mirjana Laštro, Mato Vučić i Nazif Skopljak, što je bila krvava odmazda za vojarnu „Draga“ koju su, pod snažnim i upornim pritiskom civilnih i vojnih struktura vlasti na čelu s Dariom Kordićem, sada haškim zatočenikom, morali predati vlastima Busovače, su i definitivno bili najava ratnih strahota koje su slijedile na ovom području.

Cvijeće na grobovima

Stoga i začuđuje što se ovim događajima ne posvećuje dužna pozornost i sve se završava s buketima cvijeća na grobovima Ilije Petrovića i Josipa Kurevije i paljenjem svijeća za prve poginule branitelje u središnjoj Bosni, koje su i ove godine položili rodbina, njihovi prijatelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

 

■ Bez općinskih i županijskih predstavnika vlasti

Predstavnika općinske i županijske političke i izvršne vlasti nije bilo, a predstavnike udruga predvodila je predsjednica Županijske udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Ljubica Garić. Među onima koji su se poklonili sjenama prvih hrvatskih žrtava u srednjoj Bosni, bila je i federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović.
Na žalost, ni skromnog spomena na troje ubijenih civila u bombardiranju Busovače, 26. travnja 1992. godine, ni ove, kao ni prethodnih godina, uopće nije bilo.

■ 3. svibnja 1992. godine poginuli su pripadnici viteškoga Hrvatskoga vijeća obrane, llija Petrović i Josip Kurevija, prvi hrvatski bojovnici koji su poginuli u središnjoj Bosni

■ 26. travnja 1992. godine bombardirana je Busovača, a taj događaj prethodio je sukobu pripadnika HVO-a i HOS-a Viteza s postrojbama tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi