RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Brestovsko: Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo proslavi blagdana sv. Klare

Napisano 12.08.2010. 14:37

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je proslavi blagdana sv. Klare u jedinom Samostanu klarisa u BiH, u Brestovskom pokraj Kiseljaka. Misom koju je uz sudjelovanje brojnih svećenika, pred Samostanom sestara klarisa u Brestovskom pokraj Kiseljaka, predvodio fra Mato Topić, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene, proslavljen je blagdan Svete Klare.

Samostan Klarisa u Brestovskom jedini je ovoga reda u BiH. Klara se rodila 1193. godine u bogatoj plemićkoj obitelji u Asizu. Dok je njezina obitelj kovala planove kako je bogato udati i tako povećati obiteljsko bogatstvo, Klara im je pomrsila račune.

Odlučila se biti redovnicom te je na Cvjetnicu 1211. godine pobjegla od kuće i pridužila se Svetom Franji i njegovoj subraći. Za Klaru i njezine sljedbenice Sv. Franjo osnovao je žensku granu franjevačkog reda koji je opstao i do danas. Klara je zajednicu sestara vodila pune 42 godine, u narodu ostala je zapamćena po tomu što je svoj rodni Asiz spasila od neprijatelja.

Fra Mato Topić koji je predvodio misu naglasio je, uz ostalo, kako je potrebno ozbiljno preispitati budućnost redovništva u BiH i svijetu. „Redovništvo je u teškoj i ozbiljnoj krizi jer sve je manje redovničkih i svećeničkih zvanja. Broj kandidata za svećenike i redovnike naglo je smanjen. Među uzrocima naveo bih krizu odnosa koje se očituje u krizi riječi, susreta i obitelji“, poručio je fra Mato Topić te naglasio da u potrazi za odgovorom zašto je nastala kriza svečenićkih i redovničkih zvanja, prije svega neophodno analizirati odnose u današnjim obiteljima. Sveta Klara poznata je i kao zaštitnica djece, udavača i televizije.

Izaslanstvo HDZ BiH predvodila je članica Predsjedništva HDZ BiH i ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara, a u izaslanstvu su još bili Ivo Miro Jović, Josip Kvasina, Ivica Udovičić i Mladen Mišurić Ramljak.  /Bljesak.info/


Nema komentara

Anketa

Ustavi