RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zoran Petrić: Mostar troši više vode od Zagreba

Napisano 12.08.2010. 13:38

Nakon povećanja potrošnje vode, ali i drastičnog smanjenja vodostaja svih rijeka iz mostarskog Vodovoda ponovno su uputili apel građanima da obrate pozornost na količinu vode koju troše jer se došlo u situaciju da se razmišlja o uvođenju redukcija.


- Vodostaj Radobolje je drastično opao u posljednjih nekoliko dana, a s druge strane je uvelike povećana potrošnja vode. To se posebno odnosi na mostarska prigradska naselja gdje konstantno imamo problema s prekomjernom potrošnjom vode u ovo doba godine. Ako se ovaj trend nastavi, nećemo imati druge opcije osim da započnemo s redukcijom vode - rekao je za Večernji list Zoran Petrić, voditelj sektora vodoopskrbe JP-a Vodovod Mostar.

Prema njegovim riječima, prva faza redukcije bi bila u obliku smanjenja pritiska vode u slavinama, tako da bi i građani u nižim gradskim zonama imali problema s opskrbom vode. Na taj način bi se svima u gradu prezentiralo stanje kakvo imaju građani u visokim zonama, a sve zbog prekomjerne potrošnje vode.

- To bi bio jedan vid upozorenja svim građanima. Ako od toga ne bismo imali nikakvih rezultata, onda bismo krenuli s redukcijama vode u prigradskim naseljima, koja su i najveći potrošači. Redukcije bi trajale oko 5-6 sati, i to u razdoblju od 17 do 23 sata. Upravo tada dolazi do povećane potrošnje koja nam stvara probleme - naglasio je Petrić.

Zadnja faza bi bila redukcija vode u cijelome gradu, ali teško da će do toga doći jer potrošnja vode u gradskim naseljima i nije toliki problem.

Inače, mostarska vodoopskrbna mreža bilježi velike gubitke vode, a razlog je dotrajalost instalacija, kao i veliki broj ilegalnih priključaka. Mostar je zbog takve situacije došao u poziciju da troši više vode od Zagreba, iako ima deset puta manje stanovništva.

(večernji)


Nema komentara

Anketa

Ustavi