RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Burna rasprava o pomicanju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu - Traže referendum

Napisano 16.06.2010. 10:13

Sarajevo – Burna rasprava o pomicanju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

Traže referendum

Jedno od pitanja bilo je "Što mislite da se u Mostaru postavi kip nekom islamskom vođi“

Javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana "Katedrala - spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II." i pomicanju samog spomenika bliže katedrali, izazvala je brojne burne reakcije među sudionicima rasprave, kojih je najveći dio bio islamske vjeroispovijedi, a neki od njih su išli čak toliko daleko da su naglasili kako je zbog postavljanja ovog spomenika potrebno povući i pitanje referenduma. Odnosno, velika većina sudionika se složila kako je potrebno raspisivanje referenduma u toj sarajevskoj općini.

Šokantna je, naime, činjenica da je cijelu raspravu započeo imam jedne starogradske džamije koji se prvi izjasnio da ne želi spomenik Papi "u svojoj općini". Naime, njega, kako je naveo, brine reakcija svjetske javnosti ako dođe do oštećenja spomenika po njegovu postavljanju. Smatra da će, dođe li do skrnavljenja spomenika, za to biti optuženi Bošnjaci. Zbog toga ovaj imam ne želi u općini Stari grad spomenik čovjeku koji je kroz čitav svoj život pomagao Bosni i Hercegovini i njezinim narodima. Jedan od sudionika rasprave je izjavio da će on osobno, ako spomenik bude postavljen, isti uništiti.

Iznenađenje prisutnih

Ovakve reakcije sudionika islamske vjeroispovijedi iznenadile su sve prisutne, budući da prilikom pokretanja inicijative o podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II. nitko nije imao ništa protiv, počevši od poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Mustafe Cerića, pa do predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Naime, Silajdžić je prilikom prvog sastanka odbora zaduženog za izgradnju navedenog sporjienika kazao da je podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. najmanje što narodi u BiH mogu napraviti za tog čovjeka i Vatikan, koji su među prvima priznali BiH kao nezavisnu državu te učinili mnogo da u ovoj državi prestane rat.

Preč. Luka Kesedžić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, ističe da se unatoč svemu neće odustati od ovog projekta. "Rasprava nije zaključena negativno i mi s projektom idemo dalje. Najvjerojatnije je da će se spomenik malo primaknuti katedrali, a o tome ćemo se korizultirati i s arhitektom - kazao je Kesedžić. Smatra da spomenik po postavljanju neće biti diran te da su ljudi koji su prijetili na ovoj raspravi možda iritirani pogrešnom prezentacijom njegova izmještanja. - Prilikom prezentacije mogao se steći dojam da će se spomenik nalaziti na Ferhadiji, što apsolutno nije točno. On će biti samo malo primaknut katedrali - kazao je Kesedžić.

Zdravko Cvitanušić, koordinator projekta ispred HKD-a Napredak, kazao je da je to što je čuo na ovoj javnoj raspravi ispod svih razina dijaloga. - Smatram da je ovo atak na suživot i etičnost, ali sam isto tako uvjeren da to nije mišljenje većine građana općine Stari grad - kazao je. Dodao je da su pitanja poput jednog od postavljenih "Što mislite da se u Mostaru podigne spomenik nekom islamskom vođi?" - posve suvišna i besmislena.

Grad za jedan narod

Svima drugima koji su nazočili raspravi nije jasno što su tim pitanjem željeli postići te aludiraju li na ovaj način da je Sarajevo, kao glavni grad BiH, rezerviran isključivo za
pripadnike bošnjačkog naroda i islamske vjere, te da spomenicima koje podižu pripadnici drugih naroda, pogotovo kad se radi o svjetskim mirotvorcima i prijateljima države BiH, poput Pape, u Sarajevu nema mjesta. Spomenimo i to da načelnik općine Stari grad nije
sudjelovao na javnoj raspravi jer je izvanBiH, tako da će se o svemu ovome očitovati po povratku u Sarajevo, odnosno tek idući tjedan.


Predstavnici svih razina vlasti složni oko spomenika

Važno je naglasiti da su prilikom prvog sastanka organizacijskog odbora za postavljanje spomenika Papi u Sarajevu, koji je sastavljen od političara svih razina vlasti, apsolutno svi predstavnici vlasti bili suglasni da se taj projekt treba ostvariti jer je papa Ivan Pavao II. puno pomagao BiH i, između ostaloga, zato što je 1997. posjetio Sarajevo. Prilikom pokretanja inicijative utvrđeno je da je idealno mjesto zapostavljanje spomenika trg ispred katedrale. Grad Sarajevo je donio odluku o prihvaćanju inicijative za podizanje spomenika, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dalo je suglasnost, a Općina Stari grad je donijela odluku da projekt ide u proceduru. Javna rasprava je pokrenuta samo zato jer su općinski vijećnici donijeli odluku da se, u odnosu na usvojeni nacrt, spomenik pomakne bliže sarajevskoj katedrali. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi