RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj

Napisano 16.06.2010. 09:22

Obilježena obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj

17. obljetnicu stradavanja i progona  Hrvata općine Kakanj političke stranke i udruge proizašle iz domovinskog rata, rodbina i prijatelji obilježili su sudjelovanjem  na Sv. Misi zadušnici koja se slavila u nedjelju 13. lipnja 2010. u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Sv. Misu je predvodio i slavio gvardijan samostana fra Ilija Božić, koji je u svojoj propovijedi naglasio da treba osuditi grijeh, a ne grešnika, da se osudi zločin a ne čovjek, jer nitko nije tako zao da ne bi mogao postati veliki svetac, i nitko nije tako svet da ne bi mogao postati proklet: ljudi se obraćaju ljubavlju i dobrotom, a ne mržnjom i silom….

Poslije mise je upriličen obilazak grobalja te spomen obilježja i grobova poginulih u Kraljevoj Sutjesci, Grmačama, Čatićima i Slapnici uz molitvu za pokojne (opijelo) te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

13. lipnja 1993., na dan sv. Ante, sveca kojeg Hrvati katolici posebno štuju, dogodio se progon Hrvata kakanjske općine.

Nama koji smo ostali dužnost je i moralna ali i svaka druga obveza obići grobove poginulih, odati počast svim žrtvama, civilnim i vojnim, jer svoje živote su dali braneći naša sela, naše domove, svoj narod.
Zato, ne zaboravima nikada ono što su za nas učinili.


Nema komentara

Anketa

Ustavi