RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čaušević tvrdi da je mučen i da nije priznao postavljanje eksploziva!

Napisano 02.07.2010. 07:52

Čaušević tvrdi da je mučen i da nije priznao postavljanje eksploziva!
Određen jednomjesečni pritvor • Izjava u Tužiteljstvu nije se bitno razlikovala od policijske, tvrdi Nešković • Postoji veliki broj mogućih suučesnika

Bugojanski terorista Haris Čaušević izjavio je na jučerašnjem ročištu pred Sudom BiH, koji je razmatrao prijedlog za određivanje pritvora, da on nije priznao da je kod Policijske uprave Bugojno postavio 15 kilograma eksploziva!

Rekao je da je bio mučen i da su istražitelji, umjesto onoga što je rekao, napisali drugu izjavu s kojom se on ne slaže.


Nosi longetu
Sud BiH jučer je donio rješenje da se Čauševiću određuje jednomjesečni pritvor koji može trajati do 27. srpnja. Sud je utvrdio da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te da postoji bojazan da bi na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike.

Puštanje Čauševića, prema Sudu BiH, rezultiralo bi stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Čaušević je pred državnog suca za prethodni postupak Nenada Šeledu jučer zaista došao s vidnim ozljedama po licu. On i njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Edin Šabanović istakli su da, osim vidnih ozljeda po glavi, ima i povrede po trupu i ekstremitetima. Navodno mu je izbijena i čašica na koljenu, zbog čega nosi longetu.

- Povrede su konstatirane u medicinskoj dokumentaciji. To su povrede koje su nastale prilikom i nakon hapšenja - rekao je odvjetnik Šabanović.

Nadalje, odvjetnik tvrdi da se iz dosadašnjih iskaza ne može tvrditi da je Čaušević priznao djelo koje mu se stavlja na teret.

- Nije priznao da je bijelu vreću stavio kod PU Bugojno. Pojavljivanje na licu mjesta ne znači da je počinio zločin - smatra Šabanović.

Državna tužiteljica Ozrenka Nešković navela je da je Čaušević 29. lipnja dao iskaz, koji se u bitnim elementima ne razlikuje od onoga što je rekao policiji. Pojasnila je da je izjava tonski snimljena.

- Detaljno je opisao svoje radnje, položaj i kretnje. On je pred tužiteljem i odvjetnikom dijelom priznao radnju koja mu se stavlja na teret, ponašanje i uputio na suučesnike.

Izjava uz izvješće i priloge sadrži dovoljno za osnovanu sumnju da je on počinio to djelo - kazala je Nešković, potcrtavši da se Čaušević tereti da je s umišljajem ubio jednog čovjeka i više ih ranio aktiviranjem naprave te pričinio ogromnu materijalnu štetu.

Prikrivanje dokaza
Pojasnila je da je teroristički napad izazvao uznemirenje i opasnost po živote brojnih građana. Osim povrijeđenih policajaca, veliki broj Bugojanaca nakon napada zatražio je liječničku pomoć zbog uznemirenja, šoka i visokog tlaka. Iz ovih razloga, kazala je, Čaušević mora u pritvor.

Kao drugi razlog za pritvor navela je opasnost od bijega osumnjičenoga, jer je sklonost bježanju pokazao odmah nakon eksplozije. Također, nema nikakve imovine, zaposlenja, niti porodice, te ga ništa ne spriječava da pobjegne.

- On dokaze može da prikrije, preinači i krivotvori - smatra Nešković.

Odvjetnik Šabanović usprotivio se pritvoru za Čauševića, tvrdeći da za to nije ispunjen zakonski uvjet. Pojasnio je da njegov branjenik ne može pobjeći, jer nema sredstava za to, te da ne može utjecati na istragu. U slučaju da mu pritvor bude određen, tražio je da Čaušević bude smješten u zatvor gdje će biti siguran.

Tvrdi da mu je zabranjeno da se brani šutnjom!?
Osumnjičeni Čaušević tvrdio je da se želio braniti šutnjom, ali da mu to navodno državna tužiteljica Nešković nije dozvolila!? Smatra da se istražiteljima „nešto žurilo“. Čauševićeve upadice revoltirale su suca Šeledu, koji ga je upozorio da „nismo u štali“ i da će govoriti samo kada mu on to odobri.

- Ako nećeš, vidjet ćeš kako će biti - rekao je Šeleda.

Čaušević nije želio ustati prilikom ulaska suca u sudnicu, niti prilikom obraćanja. Nakon upozorenja suca Šelede, kazao je da ne može ustati jer ga boli noga.

Emisija „Centralni zatvor“
Čaušević se žalio na postupak istražitelja prilikom uzimanja izjave od njega.

- Evo kako oni straše ljude. Naveli su da sam gostovao u emisiji „Centralni zatvor“ Federalne TV i potom svašta naredali. Ta emisija bila je prije četiri godine. U izjavi je navedeno da sam u emisiji prijetio da ću nanijeti štetu. Nisam prijetio - ističe Čaušević.

Kazao je da je tri dana živio samo na vodi, da mu nisu davali hranu i da mu je uskraćena medicinska pomoć. Suprotno tome, tužiteljica Nešković rekla je da je od dolaska u tu instituciju Čauševiću osigurana hrana i voda i da su mu bila dana sva prava.
/Dnevni avaz/


Nema komentara

Anketa

Ustavi