RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

CIK potvrdio: Za konstituiranje Doma naroda FBiH potrebni delegati svih kantona

Napisano 13.01.2011. 04:54

Mandati delegata/izaslanika u do sada izabranih pet od deset kantona bit će potvrđeni tek nakon što se verificiraju imenovanja u SBK-u i preostala četiri kantona - HNK-u, PK-u, ZHK-u i Kantonu 10 (Livanjskom) gdje proces još nije ni započeo.


Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u novom sazivu ne može biti sazvana sve dok Centralna izborna komisija BiH u Službenom glasniku BiH ne potvrdi rezultate izbora - imenovanja delegata/izaslanika iz svih kantona u FBiH. Ovo je jučer za Oslobođenje potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH, a nakon najave da bi se konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH mogla održati krajem januara bez izbora delegata iz četiri kantona - Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i kantona 10 (Livanjskog) gdje taj proces još nije ni započeo.

Naime, nakon što CIKBiH verificira rezultate izbora delegata/izaslanika iz  Srednjobosanskog kantona, to će značiti da je u novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH imenovano 36 od ukupno 58 predstavnika koliko broji to zakonodavno tijelo u tri kluba konstitutivnih naroda (po 17) i ostalih (sedam).


Iz preostala četiri kantona u kojima izbor delegata nije ni započeo treba da se izabere ukupno 17 predstavnika i to osam iz reda hrvatskog naroda, te po četiri iz bošnjačkog i srpskog naroda. Osim ovoga nedostaje i pet delegata/izaslanika čiji se izbor nije mogao provesti u prvom krugu jer među izabranim kantonalnim poslanicima nema predstavnika tih naroda. Radi se o dva nedostajuća delegata iz reda ostalih koji nisu mogli biti izabrani u Tuzlanskom, jedan delegat srpskog naroda i iz reda ostalih iz Zeničko-dobojskog, te jedan srpski predstavnik iz Kantona Sarajevo.

(Oslobođenje)


Nema komentara

Anketa

Ustavi