RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Sarajevu veliki koncert podrške osumnjičenom za ratne zločine Zulfikaru Ališpagi?

Napisano 12.01.2011. 20:44
Zuka

City Pub i prijatelji pripremaju veliki koncert za podršku Zulfikaru Ališpagi Zuki. Još nisu utvrđeni svi detalji, jer su organizatori navodno u pregovorima sa 30-tak izvođača koji bi trebali 02.februara nastupiti u Domu mladih. Podsjećamo, Zulfikar Ališpago je 21.juna 2010.godine optužen da kao ratni komandant u Armiji RBiH nije sankcionisao počinioce ratnih zločina u selu Trusina kod Konjica

Prijatelji City Puba, kultnog lokala koji je godinama vodio Zulfikar Ališpago Zuka, rado su se odazvali pozivu na veliki koncert podrške Zuki, koji bi se navodno trebao održati početkom februara, najvjerovatnije u sarajevskom Domu mladih.

Grupe i izvođači koji su nastupali u City Pubu, ali i oni koji nisu, ali smatraju da trebaju učestvovati u ovoj akciji, naći će se zajedno na sceni sedam mjeseci nakon što je optužnica protiv Zulfikara Ališpage potvrđena.
Organizatori koncerta još ne žele iznositi preciznije podatke, dok se pregovori sa učesnicima ne završe i dogovore posljednji detalji, što su informacije koje donosimo u narednim danima.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 21. juna 2010 optužnicu koja Zulfikara Ališpagu tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi da je Ališpago u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH „Zulfikar“ znao za napad koji su njemu podređeni pripadnici jedinice „Zulfikar“ izveli na selo Trusina. Prilikom napada koji se dogodio 16. aprila 1993. ubijeni su 18 civila Hrvata i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok su četiri civila teško ranjena. Kako optužnica kaže - Ališpago kao nadređena osoba s de jure i de facto ovlastima nad zamjenikom komandanta i pripadnicima spomenutog odreda „Zulfikar“ nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni. S druge strane, Zukina odbrana tvrdi da u trenutku kada su se događali ovih zločini da je on već bio na drugoj vojnoj poziciji u Armiji BiH i da nije imao nikakvu komandnu odgovrnost nad vojnicima koji su počili zločin, koji su manje-više poznati u Sudu BiH.

Depo/CroPortal


Nema komentara

Anketa

Ustavi