RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čolak: Bošnjačke stranke se ponašaju kao da ne postoji odluka Ustavnog suda BiH

Napisano 06.03.2018. 23:25

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je da je činjenica da se neke stranke u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona ponašaju kao da ne postoji odluka Ustavnog suda BiH.

"Oni nikada ne kažu da neće sprovesti odluku Ustavnog suda, da je ne prihvaćaju ili ne priznaju, ali ono što iznose kao stavove na pregovorima i što su ponudili kao prijedlog mogućih rješenja, je nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH", rekao je Čolak novinarima, prenosi Srna.

On je naveo da su u dosadašnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH većinske bošnjačke stranke stalno "bježale" od rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, što je za Hrvate izuzetno važno.

"Odluka Ustavnog suda odnosi se i na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i na izbor članova Predsjedništva BiH", istakao je Čolak, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a.

On je naglasio da se bez prihvaćanja odluka Ustavnog suda BiH, koje su jasne, neće moći doći do rješenja.

"Posljednji sastanak pokazao je da smo daleko od rješenja. U posljednjih nekoliko dana nije bilo nikakvih sastanaka o izmjenama Izbornog zakona, osim ako nije bilo pojedinačnih sastanaka nekoga iz međunarodne zajednice sa pojedinom političkom strankom", kaže Čolak.

On je dodao da provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava nije moguće bez promjene Ustava BiH, što je trenutno nemoguće jer zbog nestabilne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH nije moguće osigurati natpolovičnu, a kamoli dvotrećinsku većinu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi