RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar Kitarović: Donijeti izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH

Napisano 06.03.2018. 23:26

Sudionici trilaterale u Mostaru predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i članovi predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, naveli su da danas nije bilo razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

"To nije bila tema naših razgovora, ali jesmo kolege informirali gdje se danas nalazimo i očekivanje naše strane da promijenimo Izborni zakon u redovnoj parlamentarnoj proceduri. Ako se to desi imamo dinamičnu aktivnost ispred sebe, ne samo izbora već i europskog puta. Ako se ne desi imamo puno iskušenja ispred nas", kazao je Čović, prenosi N1.

"Ja nisam htio da se upuštam u analizu tog pitanja jer to smatram unutarnjim pitanjem BiH", naveo je Izetbegović.

"Rekao sam da je stanje teže nego što smo mislili i da će ova tema opteretiti mjesece koji dolaze unutar BiH. Na to upozoravam već godinu dana. Smatram da pogotovu nakon nekih izjava međunarodnih institucija, koje su rekle da će nas čekati do travnja, to je alibi da se ništa ne uradi", kazao je Ivanić.

Predsjednica Hrvatske navela je da su ih članovi Predsjedništva ukratko izvijestili o stanju o novom izbornom zakonu.

"Nismo ulazili u njegove elemente. U ime Hrvatske mogu ohrabriti članove Predsjedništva BiH i sve u BiH da se što prije postigne dogovor i da se pokaže da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja", navela je ona.

Kazala je da je "Hrvatska kao potpisnica Dejtonskog sporazuma i jamac obvezan pratiti procese u BiH".

"Držimo da donošenje izbornog zakona u skladu sa ustavnim odlukama ustavnog Suda BiH i međunarodnih tijela jesu nužne kako bi se osigurala dejtonska načela bez miješanja. Hrvatska doista zastupa dejtonska načela, a ne pojedina rješenja. Na čelnicima BiH je preuzeti odgovornost. Načelo kao jedinu preostalu demokratsku opciju, a to je provoditi načelo konstitutivnih i jednakopravnosti svih naroda kako to stoji u Dejtonskom sporazumu. To je pravac u kojem čelnici BiH bi trebali nastupiti u izmjeni izbornog zakonodavstva. Najgora opcija je da Međunarodna zajednica nameće BiH rješenja", navela je ona.


Nema komentara

Anketa

Ustavi