RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čordaš: Neka nam ukinu pravo glasanja, ali neka nam ne ukidaju pravo na prebivalište!

Napisano 23.02.2010. 11:13
Davor Čordaš

Zamjenik predsjednika Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Davor Čordaš upozorio je da bi se izglasavanjem najavljenog Zakona o prebivalištu i boravištu mogla staviti tačku na projekat dovršen u Posavini 1992. godine, a to je čišćenje Hrvata iz tog dijela BiH.

Kao što je poznato, najava izglasavanja ovoga zakona unijela je nemir među Hrvate u Bosni i, Hercegovini i iako su najglasnije pritužbe stigle iz područja gdje su najbrojniji, Čordaš za "tportal" kaže da je upravo on kao predstavnik Hrvata u RS-u u saradnji sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem upozorio na probleme koje će on donijeti izbjeglima i malobrojnim Hrvatima koji još uvijek žive u tom dijelu BiH. Postoji strah od novog vala iseljavanja, ali i odustajanja od povratka i obnove.

Čordaš smatra licemjernim izjavu potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se neće dirati prava osoba obuhvaćenih programom povratka i zbrinjavanja protjeranih, raseljenih i izbjeglih kad se zna da su protjerani iz Posavine i RS-a većinom i nisu u tim programima.

"Mi koji smo protjerani 1992. godine iz Broda, Drvente, Modriče ne koristimo nikakva socijalna prava koja nam ne pripadaju. Ovi ljudi radeći u Hrvatskoj i vani šalju novac u Posavinu. Izgradili su kuće i živote drugdje, ali se ne žele odreći svoga u RS-u", kaže zamjenik predsjednika RS-a Čordaš. Požalio se da su zapostavljeni i što se tiče pomoći koja stiže iz Hrvatske za Hrvate u BiH jer tek jedna desetina dođe do njih u RS-u.

"Neka nam ukinu pravo glasanja, ali neka nam ne ukidaju pravo na prebivalište", zavapio je Čordaš. Srbi će uskoro napraviti popis stanovništva i to je gotova stvar, objašnjava on, uskoro će izbori u BiH i ovaj zakon će stvoriti probleme prilikom registracije i samog glasanja prognanih Hrvata na njima.

"Hrvate ovdje u vlast već odavno ne biraju Hrvati, a sa ovim zakonom to će se još više pogoršati stvari. Ako nam se prijeti da moramo birati između hrvatske i bosanskohercegovačke lične karte, niko neće izabrati ovu drugu. Tako se odriče plaćanja poreza u RS-u, a ubrzo će se onda morati odreći i svoje zemlje", mišljenja je Čordaš.

24sata.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi