RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: BiH neće dobiti kandidatski status, suštinske promjene će čekati naredne izbore

Napisano 21.12.2017. 23:27

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je večeras u Sarajevu izjavio novinarima da će 2018. godina svakako biti bolja nego 2017. „ne zbog toga što ćemo se mi posebno potruditi pa nešto napraviti, nego što smo stvorili preduvjete da u izbornoj godini uvijek svi čine sve da bi se pokazalo da smo uspješni“.

- Tako da iduće godine očekujte gradnju auto-cesta koje nismo gradili zadnje dvije godine, energetskih postrojenja koje također nismo gradili zadnje dvije godine. Istina završili smo mi naš evropski put o onim pitanjima o kojima smo trebali. Ostalo je još par pitanja oko Upitnika - kazao je Čović.

Dodao je da iduće godine, „sasvim je izvjesno danas, nećemo dobiti kandidatski status, jer smo svima u svijetu pokazali da šaljemo potpuno različite poruke iz BiH o potpuno istim stvarima o kojima smo se nekada dogovorili“.

- Ali, svi žitelji BiH siguran sam da će živjeti mnogo bolje, jer ćemo se mi svi jako truditi da pokažemo da smo najbolji političari. Zbog toga će biti ta godina, ja vas uvjeravam, puna suficita na svakoj razini vlasti i puna novih ideja i investicija - naveo je Čović, te dodao da će suštinske promjene čekati naredne izbore.

Mi nemamo, napomenuo je on, izborni legitimitet više onakav kakav smo imali, „nemamo parlamentarne većine kakvu smo imali, a ovo drugo će se sve dešavati jer smo za to imali preduvjete i stvoreni su preduvjeti za takvo nešto“.

Napomenuo je da je razočaran jer, „ako nemate ni jednog razloga, ni jedne prepreke da dobijete kandidatski status, a mi sve učinimo da ga ne dobijemo“.

- Morate biti razočarani ako ste imali MAP u rukama, a na kraju ga ne dobijete - smatra Čović.

Napravili smo, kazao je on, parlamentarnu većinu „koje smo se odrekli u pola mandata“.

- Siguran sam da će iduća godina biti uspješnija i bolja od ove, u svakom smislu, za svakog žitelja BiH, ali iz razloga o kojima sam govorio. Pa neka bude barem iz tih razloga - poručio je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović „nije večeras ovdje“.

- To ćete morati njega pitati zašto ga nema večeras - kazao je Čović.

Upitan u vezi s rezolucijom o Jeruzalemu, odgovorio je da je „odluka o Jeruzalemu, zbog naših stajališta takva, da smo se dogovorili da damo instrukcije, preko Ministarstva vanjskih poslova, našem veleposlaniku da budemo uzdržani“.


Nema komentara

Anketa

Ustavi