RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Hrvatske stranke će predložiti nove izmjene izbornog zakona koje će biti "jasnije"

Napisano 21.12.2017. 23:28

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak očekivanje da će Bošnjaci u Zastupničkom domu Parlamenta BiH oboriti izmjene izbornog zakona kojega su predložile hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te da bi uskoro mogli dati novi prijedlog.

U izjavi za medije uoči božićno–novogodišnjeg prijama u Sarajevu, kada je privremeno prekinuo zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Čović je najavio da će uskoro hrvatske stranke predložiti izmjene zakona koje će biti "jasnije" kako bi se provela presuda Ustavnoga suda i izbjegla potencijalna kriza s uspostavom vlasti nakon izbora 2018.

"Poznajući raspoloženje među bošnjačkim zastupnicima u Zastupničkom domu državnog parlamenta očekujem da će prijedlog izmjena izbornog zakona HNS-a pasti“, rekao je Čović. Dodao je kako očekuje da će propasti i prijedlog kojega je predložila bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Pojasnio je kako će stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH nakon ovih odluka zauzeti stajalište, te najavio da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći prijedlog izmjena zakona koji je ova stranka ranije zagovarala.

"Ovaj prijedlog HNS-a smo usuglašavali sa SDA i mislili smo da je kompromisno rješenje. Sada ćemo sigurno predložiti svoj novi prijedlog, koji će biti malo jasniji”, istaknuo je predsjedavajući BiH Predsjedništva, koji je i čelnik HDZ–a BiH i stranaka HNS –a BiH, prenosi Hina.

Po njegovima riječima BiH mora u sljedećih nekoliko mjeseci izmijeniti izborni zakon kako bi se izbjegla kriza oko uspostave vlasti nakon sljedećih izbora 2018.

Ustavni sud BiH osporio je prošle godine odredbe izbornog zakona po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog zastupnika Hrvatskog sabora. Presudom je Ustavni sud naložio izmjene izbornog zakona kako bi se osigurao narodni legitimitet predstavnika koji se biraju u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH i izbjegla mogućnost da brojniji Bošnjaci nameću Hrvatima predstavnike u vlasti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi