RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Hrvati moraju imati svoju federalnu jedinicu u BiH

Napisano 20.02.2010. 14:12
Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da hrvatski narod u BiH mora imati svoju federalnu jedinicu, a da bi se to ostvarilo hrvatski političari moraju izabrati pregovaračku poziciju kako bi mogli da brane svoje teze u vezi s tim.

Čović je rekao novinarima u Livnu da vjeruje da je za BiH najbolje rješenje hrvatski prijedlog - četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila sa hrvatskom većinom, što je, prema njegovom mišljenju, prihvatljivo i Bošnjacima i Srbima.

"Jedna federalna jedinica bila bi sa hrvatskom, druga sa srpskom i najvjerovatnije dvije sa bošnjačkom većinom i to sarajevska i tuzlanska. Protiv drugačijeg uređenja BiH kroz ustavne promjene nisu ni predstavnici međunarodne zajednice pod uslovom da se predstavnici tri konstitutivna naroda dogovore", tvrdi Čović.

Govoreći o oktobarskim opštim izborima u BiH, lider HDZ-a BiH je uvjeren da će ova stranka ostvariti uvjerljivu pobjedu u pet kantona u kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Prema njegovom mišljenju, to je apsolutno realno, jer je hrvatski narod shvatio da je ovo istorijsko vrijeme i da je iduća godina presudna za opstanak Hrvata u BiH.

Komentarišući optužnicu koju je protiv njega nedavno podiglo Kantonalno tužilaštvo u Mostaru, Čović je rekao da je to zbog izbora i da je to u posljednjih šest godina treća "montirana optužnica" protiv njega koje se neko, kako kaže, sjetio nakon 10 godina.

Čović je poručio da ga optužnica neće destabilizovati, već će ga samo ojačati, dok će kod hrvatskog naroda, kako je rekao, stvoriti dovoljno motiva da kaže da u BiH svi građani moraju da budu jednaki pred zakonom, te da nema nedodirljivih, kao ni onih koji će davati naloge tužiocima da podižu neosnovane i neargumentovane optužnice.

Delegacija HDZ BiH, koju je predvodio Dragan Čović, razgovarala je u četvrtak u Livnu sa članovima Predsjedništva Županijskog odbora stranke o aktuelnoj situaciji i predstojećim opštim izborima u BiH

Srna


Borba HercegBosanskih Hrvata za samostalnost unutar BiH nema alternative, dosta je bilo preglasavanja.

Mi smo ravnopravan narod i zelimo da imamo sve sto i ostali narodi imaju, svoga predsjednika, svoju skupstinu, svoje financije.

Covicu puna podrska!

Autor: Uskok | Napisano 20.02.2010. | (40) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(27)

Čović priča o dogovoru, stranci pričaju o dogovoru, Josipović priča o podržavanju federalne jedinice ako ona bude rezultat dogovora 3 naroda...Ok, skontali smo, "dogovor" je Plan A!

Gospodo, što je Plan B?

Autor: Mike Hunt | Napisano 21.02.2010. | (27) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(28)

Znamo mi to, i lijepo je čuti to od političkih vođa, ali je i vrijeme da se malo aktivnije oko ovog pitanja pozabavite, kako HDZ BiH, tako i ostale stranke s hrvatskim predznakom, dajte ljudi dogovorite se oko pitanja bitnih po Hrvate, bar nastupati na državnoj razini skupa koliko se može.

Autor: unknown | Napisano 26.02.2010. | (32) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(29)

Anketa

Ustavi