RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Tako je razbijana Jugoslavija, Vasić: BiH zabijen glogov kolac

Napisano 16.12.2010. 14:29
Čović i Ljubić

Komentirajući odluku SDP-a da ponudi programsku platformu za uspostavu vlasti na svim razinama SDA, Narodnoj stranci Radom za boljitak i HSP-u predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao da ne može razumjeti ovaj potez Zlatka Lagumdžije, jer "on nije razuman i racionalan".

- To je nerazumna politika, koja ide u pravcu razgradnje BiH. Ja to uspoređujem s politikom od prije 20 godina u Jugoslaviji. Nadam se da posljedice neće biti iste. Ali, trebamo biti svjesni kojim se putem krenulo. Mene iznenađuje da dva desetljeća poslije toga netko misli da može istisnuti jedan narod, volju jednog naroda, iz izvršne vlasti. Vjerujem da to ne može uspjeti, kazao je Čović za sarajevski Dnevni avaz.

-Posljedice toga bit će blokada uspostave vlasti. Vlast u FBiH neće biti formirana kako je netko planirao. To će za posljedicu imati uspostavu vlasti po potpuno drugom modelu i na razini države. Posljedice mogu biti nesagledive. Nadam se da to na umu imaju oni koji misle da se ovako grubo mogu igrati sa BiH pod plaštom građanske BiH i jednakih prava - rekao je Čović.

Ljubić: Snosit će odgovornost

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, čija je stranka na izborima bila u koaliciji sa HSP-om, poručio je da nitko nema pravo negirati volju hrvatskog naroda.
"HDZ BiH i HDZ 1990 predstavljaju 90 posto biračkog tijela Hrvata i oni koji žele da ih isključe iz vlasti morat će snositi odgovornost za to. Volio bih da posljedica ne bude, ali ukoliko ih bude odgovornost će snositi oni koji su do ovoga doveli. Ne bih im preporučio da testiraju hrvatsku odlučnost u obrani političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva", poručio je Ljubić, a Jurišića je podsjetio da su mu vrata "hrvatskog bloka" otvorena, a ako pristane na ponuđeni aranžman  SDP-a da nemaju o čemu razgovarati.

Ljubić je kazao da je jučer razgovarao i s liderom SDA Sulejmanom Tihićem.

"On je svjestan rizika kakav nosi ovakva odluka i treba preuzeti odgovornost za ono što odluče na osnovu ovakvog poziva SDP BiH", rekao je Ljubić.
Predsjednik SBB Fahrudin Radončić  nakon razgovora s liderom HDZ 1990 Božom Ljubićem je kazao da "hrvatski faktor u BiH" ima podršku SBB da ubuduće ne dolazi do majorizacije.

Radončić: Legitimna hrvatska volja ne može biti izbačena

"Hrvati treba da sami biraju svoga člana Predsjedništva, da se ne mogu izbaciti iz rotacije kada dođe na red da premijer bude iz njihovih redova, te da legitimna hrvatska volja ne može biti izbačena iz vlasti. SBB jedino nije adresa za razgovor o trećem entitetu", rekao je Radončić.  

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB, rekao je da je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, izborni pobjednik i da mu nije lako.

"Posebno mu neće biti lako ako ne bude do kraja poštovao izbornu volju hrvatskog naroda. Prema onome što sam vidio u priopćenju SDP-a hrvatski korpus  nije adekvatno zastupljen i očekujem jedan demokratski kapacitet da u budućim razgovorima o vlasti hrvatska komponenta bude adekvatno zastupljena", rekao je Radončić.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, rekao je da on partnerstvo četiri stranke na čelu sa SDP-om smatra samo pokušajem formiranja vlasti koji se neće ostvariti jer može proizvesti negativne posljedice.

"Ovi su izbori pokazali da vlast može biti formirana bez svakoga, pa i bez pobjednika. Jedino nije moguće formirati vlast bez legitimnog izbornog rezultata svakog konstitutivnog naroda. To nije dobro za BiH", naglasio je Ljubić.

Jurišić: U petak odluka

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, kazao je da će Predsjedništvo ove stranke u petak donijeti konačnu odluku prihvaća li ponudu SDP-a.

"Za nas je platforma prihvatljiva uz manje korekcije na koje ćemo upozoriti SDP da ih usuglasimo. Ovdje se ne radi o koaliciji, već partnerstvu stranaka okupljenih na određenom programu. To podrazumijeva formiranje parlamentarne većine u FBiH i potom formiranje vlade. Nije isključeno da stranke koje imaju međusobni sporazum, popot dva HDZ-a, postanu dio jednog šireg partnerstva", rekao je Jurišić za banjalučke Nezavisne novine.

SDA još nije odlučila hoće li prihvatiti ponudu SDP-a za formiranje koalicije na svim razinama koju je jučer ponudio SDP. O tome će danas odlučiti Glavni odbor ove stranke, dok je dopredsjednik Narodne stranke radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović izjavio jučer kako je spreman potpisati programsku platformu SDP-a

Vasić: Najdeblji glogov kolac za raspad BiH

Glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić istakao je da ovakav potez SDP-a predstavlja "najdeblji glogov kolac za raspad BiH". Tvrdi da takvo nešto ne bi radio nitko razuman.

- SDP ili je zaista nepromišljena stranka ili namjerno radi na razbijanju BiH. Time će se potvrditi ona teza da će se BiH raspasti, ali ne zbog RS i ne po šavovima RS i FBiH, već zbog FBiH! Čovića treba shvatiti ozbiljno. Mislim da je potez SDP-a nevjerojatna politička avantura za BiH. Doći će do blokade. Na području RS i većinski hrvatskim područjima u FBiH može doći do nepoštivanja bh. zakona, što se može protumačiti tek kao prva faza - smatra Vasić.

Prema njemu, blokada uspostave vlasti mora dovesti do izvanrednih izbora i u tome bi najviše profitirali SNSD i HDZ BiH.

Svi koji razumiju duh BiH, ističe Dragan Čović, znaju da je SDP-ova koalicija "srljanje u mrak i potpuno pogrešan smjer".

- Oni koji su izabrali ovaj put, neka snose posljedice. Ne mogu se izbaciti iz vlasti hrvatske stranke. Razgovarao sam s mnogim predstavnicima međunarodne zajednice i organizacija. Svi su rekli da to nije pravi put. Osim ako Lagumdžija ima neke druge, tajne sugovornike, u pravcu rušenja BiH. Onda je na dobrom putu da se to dogodi. Ja to ne želim i učinit ću sve da se to ne dogodi. Uključujući i blokade - navodi Čović i dodaje da će jedini put biti izvanredni izbori ako se vlast ne uspostavi za pet mjeseci.

- Mi nismo udarnici za formiranje vlasti na razini BiH. Mi smo prema tome ravnodušni. Organi stranke odredit će se prema tome hoćemo li uopće ulaziti u formiranje zajedničkih institucija, odnosno Vijeća ministara BiH na ovaj način, dakle bez legitimnih hrvatskih predstavnika - ističe Vasić.

Što će se dogoditi 22. prosinca?

Nitko od stranačkih predstavnika nije mogao precizirati kako bi se partnerstvo SDP-a sa tri stranke iz FBiH moglo odraziti na nastavak konstitutivne sjednice Zastupničkog doma bh. parlamenta, zakazane za 22. prosinca.

SDP: Konstituirati domove naroda

U priopćenju SDP BiH navodi se da  je ova stranka spremna za formiranje novih proeuropskih vlada na svim razinama, s namjerom da se značajno ubrza put u EU i NATO.

"SDP neće dozvoliti da se protekle četiri godine ponove. Očekujemo da bude ubrzan proces izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, što je preduvjet za konstituiranje vlasti u FBiH, ali i na ostalim razinama", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi