RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tek slijedi borba za hrvatski kanal

Napisano 16.12.2010. 14:33
HTV HB

SARAJEVO - Nakon što je Povjerenstvo za pripremu formiranja RTV kanala na hrvatskom jeziku završilo cjelokupan tehnički dio ovog ambicioznog projekta, doznajemo kako se vrlo skoro nakon formiranja nove vlasti planira započeti i na izmjeni Zakona o javnom RTV sustavu kojim bi se trebalo omogućiti da kanal na hrvatskom jeziku zaživi i u stvarnosti. Naime, u postojeće je zakonsko rješenje potrebno dodati novi pravni subjekt uz već postojeće RTV servise - BHRT, RTRS i FTV, ali kako sada stvari stoje, politika će, nažalost, ovdje ipak umiješati svoje prste. Konkretno se misli na bošnjačke elite u Sarajevu koje nisu pretjerano raspoložene kada je u pitanju stvaranje TV kanala na hrvatskom jeziku.

Neće ići lako

Naime, kako nam je potvrdio izaslanik u državnom Domu naroda Božo Rajić, predstavnici stranaka iz RS-a već su dali načelnu podršku uspostavi kanala na hrvatskom jeziku, ali problem predstavlja činjenica da su bošnjački kadrovi u Parlamentu BiH ocijenili da se ovdje radi o nekoj vrsti dezintegracije. Ipak, sve je sada u rukama novog saziva državnog Parlamenta, no jasno je kako i u tom novom sazivu Hrvati mogu računati na srpsku potporu. S druge strane, čini se, upozorava Rajić, da će mnogo toga, a tako i sudbina kanala na hrvatskom jeziku, ovisiti o novoj parlamentarnoj većini, ali bez obzira na sve, Rajić ne misli da će posao oko kanala ići lako.

- Ne mislim da neće biti pokušaja da se ta ideja devalvira odnosno uspori, ali jedno je sigurno, hrvatski zastupnici i političari ne smiju odustati od ovog zahtjeva, naglasio je Rajić. Ipak, moguće je kako će Bošnjaci vjerojatno pokušati instrumentalizirati ovu ideju te je nazvati nekim oblikom destrukcije unutar BiH, ali pitanje kanala na hrvatskom jeziku treba se gledati kao pravo naroda na informiranje, jezik i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta.

- U BiH je, međutim, sve politika tako da se baviti prognozama nije baš zahvalno, naveo je Rajić.

Mostar umjesto Sarajeva

Istodobno, predstavnici bošnjačkih stranaka, baš kako se i očekivalo, smatraju da postojeći Zakon o javnom RTV sustavu omogućuje da se uspostavi ravnopravnost tri naroda i jezika i oba pisma.  Inače, spomenuto povjerenstvo u Ministarstvu prometa i veza predložilo je da sjedište novog servisa bude u Mostaru, što je u skladu s postojećim zakonom u kojem su Sarajevo, Banja Luka i Mostar navedeni kao sjedišta javnih servisa. U tehničko-tehnološkom projektu predloženo je da se za emitiranje programa na području Hercegovine postavi desetak RTV odašiljača koji bi se mogli dobiti kao donacija od zemalja koje već prelaze na digitalni sustav emitiranja.

Prvo na BHRT

Projekt kao prijelazno rješenje predlaže da BHRT po principu time-sharinga osigura nekoliko sati tijekom kojih bi novoutemeljena redakcija, sastavljena od ljudi koji su sada višak, emitirala program iz Sarajeva dok se ne izgradi RTV centar u Mostaru koji će imati najsuvremeniju opremu, a bit će linkom povezan sa sjedištem u Sarajevu i drugim TV servisima.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi