RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović u Zenici: Do kraja ovog mjeseca Bruxelles ćemo izvijestiti da je BiH ispunila dogovorene uvjete

Napisano 10.10.2017. 23:29

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio je danas Zeničko-dobojski kanton i susreo se s premijerom Vlade ZDK Miralemom Galijašević, ministrima u kantonalnoj vladi, a sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

"Upoznao sam predsjedavajućeg o trenutnom stanju u ovom kantonu, koji je kao što znate jedan od najrazvijenih kantona s najvećim izvozom u Bosni i Hercegovini. Ono što posebno sam želio da istaknem u sferi obrazovanja, koje je vrlo komplikovano u ovim nacionalim odnosima, uspješno smo izvršili tranziciju nadležnosti obrazovanja na općine Žepče i Usoru", kazao je nakon sastanka premijer Galijašević.

Predsjedavajući Dragan Čović je istakao da mu je zadovoljstvo što je u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu/županiji, jer su teme bile vrlo jednostavne, kako dati doprinos iz ovog prostora da naš evropski put okončamo vrlo brzo jednim kandidatskim statusom. 

"Do kraja ovog mjeseca naše prijatelje iz Brisela ćemo moći izvjestiti da Bosna i Hercegovina uvjete koje smo dogovorili s njima i koji su postavljeni možemo ispuniti. Zbog toga mi je drago bilo čuti oko proračuna što je jedan od tih važnih uvjeta da se usvoji na svakoj razini bar nacrt proračuna kroz jedanaesti mjesec, kako bi do kraja godine sigurno bio i prijedlog usvojen, što bi osim proračuna pokazalo jednu stabilnost. Ko je u stanju usvojiti kroz izvršnu i zakonodavnu vlast proračun za narednu godinu u tekućoj godini nudi jednu stabilnost vlasti na tom prostoru. Svjesni smo naših problema, ali ovo je za prijatelje koji su ukazali da uradimo to i mi vam garantiramo kandidatski status", kazao je Čović.

Predsjedavajući Čović se interesirao i za druge teme iz raznih sfera života u Zeničko-dobojskom kantonu, koji nisu direktno vezane za kanditatski upitnik, a ZDK je među prvima završio svoje obaveze za kandidatski status.

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu akciza što je važno, te indirektno značajno i interesantno za ZDK, obzirom da je predviđeno da se pet akciznih feninga direktno veže za ovu razinu vlasti, što može biti itekako značajno za infrastrukturu i zanavljanje starih i novih investicija na ovom području. 

"S moje strane mislim da je ovo jedno ohrabrenje, premijer je naglasio koliki je ovdje potencijal gospodarski. Moramo učiniti sve da se taj potencijal bolje iskoristi i ovo danas je primjer kako bismo trebali češće komunicirati.

Po mom dubokom uvjerenju mi ćemo do kraja godine imati mapu, što također niko ne vjeruje u ovoj državi, ja vjerujem da ćemo sutra na Predsjedništvu BiH donijeti ključne odluke koje će potaknuti naše prijatelje da mapu uradimo do kraja godine. To bi onda značilo jednu veliku poruku iz BiH uvažavajući ovu klimu koju smo sami izgradili da nemamo parlamentarnih većina na razini entiteta i države, što uveliko usporava puno procesa koji bi bili normalni", optimistično je najavio bh. političku jesen predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi