RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cvitanović: Potreban je kompromis između građanskog i etničkog

Napisano 26.02.2018. 23:12

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović proteklog tjedna boravio je u Madridu gdje je potpisao Londonsku deklaraciju s kojom je njegova stranka službeno postala punopravna članica Međunarodne demokratske unije.

"Radi se o pristupu Međunarodnoj demokratskoj uniji stranaka desnog centra. Potpisali smo Londonsku deklaraciju koja govori o demokratičnosti, uvažavanju i stečevinama demokracije kojima teži HDZ 1990 i cijela BiH", izjavio je za N1 Cvitanović.

Kazao je da nije vidio radni dokument SIP-a koji se pojavio u javnosti, ali je dodao:

"Nažalost, to pokazuje neozbiljnost oko Središnjeg izbornog povjerenstva. Takav materijal da izađe, koji je radni, evo vjerovat ću da to nije službeni prijedlog - previše je politikantstva oko dokumenata i izbornog zakona", kazao je za N1.

Utvrdio je da cjelokupna situacija usložnjava pregovore.

"Nama je neprihvatljivo parcijalno rješenje. Potrebna su rješenja u skladu sa presudom Ustavnog suda da se donesu, a ne politička rješenja", naveo je za N1.

"Potreban je kompromis između građanskog i etničkog. Puno više je populizma nego stvarne želje da se dođe do rješenja", naveo je Civitanović.

On je kazao da HDZ 1990 u srijedu, 28. veljače u Sarajevu ima sjednicu - gdje će biti razgovora o kandidiranju za predstojeće izbore.

Hoće li biti nositelj liste HDZ 1990 - odgovorio je: "Jedan sam do legitimnih kandidata".

"HDZ 1990 će nastupiti samostalno, sa svojim partnerima, mnogi se ne slažu sa politikom Čovića i HDZ BiH, koje smatramo suodgovornima za položaj hrvatskog naroda i BiH".

O izborima i kandidaturi je kazao i to da ne mogu donijeti konačnu odliku dok se ne sazna zakonski okvir izbora.

"Ako se bude mijenjao izborni zakon, ići ćemo na svim razinama, sa svojim partnerima koji nisu u vlasti", potvrdio je Cvitanović.

Cvitanović je kazao da ne razgovaraju o napuštanju HNS-a, ali je prokomentirao i set zakona o trošarinama - čije je usvajanje podržala Dijana Zelenika iz HDZ 1990 -

"Zelenika je podržala odluku o trošarinama, to je najteža odluka - i svjestan sam cijene koju smo platili. Kada povjerenik Hahn kaže pred 13 predsjednika stranaka da je zakon o trošarinama zakon bez kojeg nema u EU - odgovornost je ne podržati to", izjavio je dodavši da su se okolnosti seta zakona o trošarinama promijenile od prvog čitanja u državnom Parlamentu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi