RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dani Matice hrvatske u Sarajevu su glazbene večeri za pamćenje

Napisano 18.10.2010. 08:28

Dani Matice hrvatske u Sarajevu su glazbene večeri za pamćenje

Pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca već treći put nastupa u Sarajevu
 
U okviru tradicionalne kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu održana su dva zapažena koncerta koji su privukli velik broj posjetitelja. Tako je u dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra na Kovačićima nastupila najpoznatija muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Kako je ovo već treći nastup Vinkovčana u Sarajevu, koncert je održan po geslom "Treći susret s prijateljima".

Treći put u Sarajevu

Lipa je nezaobilazan sudionik Vinkovačkih jeseni, a njihovih 650 nastupa, od kojih je 75 u inozemstvu, govori o kvaliteti njihova pjevanja a capella. Stoga ne čudi što su prisutni u dvorani na nogama s izvođačima otpjevali 'Ružo crvena' i 'Vilo moja'. Dakako, koncert je završio ovacijama nakon što je Lipa otpjevala himnu s Poljuda - 'Da te pismom mogu zvati'. Zanimljivo je naglasiti da je skupina Lipa kolektivni član Matice hrvatske, a prema riječima predsjednika Matičina ogranka u Vinkovcima dr. Dražena Švagelja, posebnu radost čini svako gostovanje u Sarajevu. Sarajlije su također imale čast da nakon koncerta Vinkovčana nazoče i promociji Monografije Vinkovci čiji je nakladnik ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima. Upravo je dr. Švagelj jedan od urednika ove prve znanstvene monografije Vinkovaca, na kojoj se radilo oko sedam godina.

Mladi glazbenici

Drugi koncert koji je održan u okviru Dana Matice hrvatske u Sarajevu je koncert iz ciklusa 'Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj'.
Tim povodom u dvorani Bošnjačkog instituta održan je klavirski koncert Margarite Gregorinčič.

Sarajevo-2B

Riječ je o recitalu Chopinovih i Schumannovih djela. Margarita je bivša Sarajka koja je, kao i mnoga djeca, tijekom agresije morala napustiti svoj dom u sarajevskom naselju Stup. Osnovnu glazbenu školu je pohađala na Ilidži, a nastavila naobrazbu u Glazbenoj školi u Varaždinu. Potom je školovanje nastavila u Salzburgu, a nakon toga slijedio je studij klavira i usavršavanje u Njemačkoj. Sudjelovala je na raznim natjecanjima u Sloveniji, Hrvatskoj i drugdje u inozemstvu. Iskazana joj je posebna čast kada je u Italiji među mnogim pijanistima izabrana za nastup pred uglednim ruskim skladateljem Radionom Ščedrinom.
 
Monografija povodu 130 godina MH
■ Slijedi izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola koja će biti otvorena u Galeriji Mak - Muzeja književnosti. Nakon toga u kongresnoj dvora KŠC-a "Sv. Josip" nastupiti će Kazalište Merlin iz Zagreba s predstavom "Don Quijot“. Glazbena večer sarajevskih gimnazija održat će se u Domu OS BiH, a u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku bit će otvorena izložba umjetničkog nakita autorice Julijane Rodić-Ozimec. U povodu jubileja 130 godina MH iz tiska će izaći i monografija.|VL|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi