RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Proslavljena 100. obljetnica gradnje crkve sv. Ilije u Zenici

Napisano 18.10.2010. 09:04

Svečana akademija - U dvorani zeničkog Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao"

Proslavljena 100. obljetnica gradnje crkve sv. Ilije u Zenici
 

U povodu stote obljetnice gradnje crkve i župne kuće župe svetoga Ilije u Zenici u velikoj dvorani zeničkog Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" održana je svečana akademija. Nakon uvodnog izlaganja fra Drage Bojića o radu franjevaca i značaju ove crkve govorili su fra Marko Karamatić, prof. dr. Enver Kazaz i današnji župnik fra Slavko Petrušić.
- Župna crkva sv. Ilije Proroka u Zenici slavi stotu obljetnicu svoga postojanja, kao i naša župna kuća. Veliki arhitekt Josip Vancaš, koji je gradio diljem Bosne i Hercegovine, imao je čast napraviti i našu župnu crkvu. Njegova djela su, između ostalih, katedrala u Sarajevu i Franjevački samostan u Gučoj Gori, a nama je ostavio u amanet ovaj sjajan objekt koji služi narodu - rekao nam je fra Slavko Petrušić.
Od Drugoga svjetskog rata do 1988. godine župom je upravljalo 12 župnika, među kojima je bio i fra Petar Anđelović, koji je kasnije bio i provincijal Provincije Bosne Srebrene. Nakon inicijative Muzeja grada Zenice ovaj objekt je 2007. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Prvotna župna crkva u Zenici izgrađena je 1870. god., a sada postojeća 1909-10. Na njoj prevladavaju arhitektonski oblici secesije. U crkvi se nalazi glavni oltar iz god. 1837. s reljefom Sv. Ilije i skulpturama Sv. Barbare i Sv. Florijana. Oltar Sv. Ante izgrađen je u tirolskoj radionici Ferdinanda Stuflessera, a vjerojatno i Gospin oltar kao i oltar Srca Isusova i propovjedaonica, i to po svoj prilici u drugom desetljeću 20. st. U crkvi se nalaze dvije slike Gabrijela Jurkića iz god. 1955. i skulptura Svetog Ilija (drvo) koju je 1995. godine izradio Anto Kajinić. Od istog umjetnika postavljen je 1993. godine u parku ispred crkve Gospin kip. Crkvu ukrašavaju i dva vitraila na kojima su likovi Sv. Petra i Sv. Pavla. Na zvoniku crkve nalaze se tri zvona.
Zenička župa imala je 1877. god. 1.386 vjernika, a 1935. god. 5.700. U svoj pastoralni rad franjevci su pod konac osmanskog perioda uključili i prosvjetni. Tako su i u Zenici god. 1875. otvorili pučku školu.

Župa je 1991. godine imala 5.500 vjernika (1974: 6.500). Broj vjernika se u zadnjem ratu gotovo prepolovio. Danas je u župi 2.868 vjernika. Župu tvore sljedeća naselja: Zenica, Gradišće, Grm, Janjac, Kozarci, Nemila, Podbrežje, Stranjani, Tetovo i Zalje.

Crkva posjeduje orgulje (8 registara) što ih je god. 1933. darovao visoki činovnik željezare Faulend. Orgulje je izgradila tvrtka Heferer iz Zagreba. Od drugih glazbala postoje električne orgulje, harmonij i gitare.

|VL|HB.org|


Nema komentara

Anketa

Ustavi