RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

DVA HDZ-a ZAJEDNO - PRIJEDLOZI SDA, STRANKE ZA BIH I SDP-a IMAJU ZA CILJ OČISTITI FEDERALNE INSTITUCIJE OD HRVATA

Napisano 07.06.2010. 10:10

Predsjednici klubova oba HDZ-a u federalnom Parlamentu oštro su se usprotivili stajalištima i prijedlozima predstavnika SDA, Stranke za BiH i SDP-a vezano uz Prijedlog zakona o plaćama. Naime, prijedlozi SDP-a, Stranke za BiH i SDA imaju za cilj da se u potpunosti očiste federalne institucije od Hrvata. Ovo nam je potvrdio Mato Franjičević, predsjednik Kluba HDZ-a BiH, kao i Slavica Josipović, predsjednica Kluba HDZ-a 1990., u federalnom Parlamentu.

Parlament FBiH

Izbjeći diskriminaciju

Naime, oni podupiru i smatraju Prijedlog zakona o plaćama i naknadama prihvatljivim iz razloga što bi u ovoj oblasti trebao uvesti prilično reda. Međutim, prijedlozi bošnjačkih političkih stranaka i SDP-a izravno diskriminiraju one službenike koji su udaljeni od sjedišta institucija u odnosu na one koji žive u domicilnom mjestu tih institucija. Prema riječima Mate Franjičevića, Zakonom o plaćama ostvaruju se uštede, te također se utvrđuju
odnosi i osigurava potpuna transparentnost ukupnih primanja koja se odnose na plaće i naknade. - S druge strane, kod utvrđivanja odnosa, definiranja platnih razreda i koeficijenata potrebno je voditi računa o odgovarajućim ustavnim rješenjima te drugim objektivnim mjerilima složenosti i odgovornosti obuhvaćenih pozicija.
Voluntarizam po mogućnosti potpuno izbjeći, ili ga bar sveti na najmanju moguću mjeru, naglasio je Franjičević. Također drži kako bi određivanje osnovice i donošenje zakona bez dijaloga i dogovora sa Sindikatom kroz Ekonomsko-socijalno vijeće bio korak unatrag, premda je pojedincima iz spomenutih političkih stranaka stalo da se ove dvije institucije izbjegnu. Inače, stajalište Kluba HDZ-a BiH je da se načelo jednakosti i jednakih prava svih građana, kao i načelo pravičnosti mora provesti u ovom zakonu.

Pokušaj centralizacije

Stoga je Franjičević istaknuo da su stajališta SDA, Stranke za BiH i SDP-a neprihvatljiva jer uskraćuju prava na naknadu za odvojeni život svima koji nisu iz Sarajeva. Institucije Federacije BiH nisu institucije Sarajeva ili Mostara nego pripadaju i u funkciji su svih građana Bosne i Hercegovine.
Svi prijedlozi koji nemaju diskriminirajući karakter, o njima se može raspravljati, napomenuo je Mato Franjičević.

Josipović: Prijedlozi su usmjereni na onemogućavanje zapošljavanja Hrvata
Identično mišljenje dijeli i šefica Kluba HDZ-a 1990. Slavica Josipović koja smatra neprihvatljivim uvođenje dvostrukih kriterijaza istu stvar, kada su u pitanju izabrani dužnosnici i državni službenici, s jedne strane, kao i diskriminacija onih službenika koji su udaljeni od sjedišta institucija u odnosu na one koji žive domicilnom mjestu institucija.
Prema njezinim riječima, prijedlozi su usmjereni na onemogućavanje zapošljavanja osoba, posebice Hrvata, koje nisu iz Sarajeva, gdje je smješten i najveći broj federalnih institucija. S druge strane, takvi prijedlozi vode u centralizaciju Federacije Bosne i Hercegovine. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi