RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dvojno državljanstvo - Hrvatima prijeti gubitak jednog državljanstva

Napisano 23.08.2010. 16:05

Dvojno državljanstvo - Hrvatima prijeti gubitak jednog državljanstva

SARAJEVO - Bošnjačka politička elita u BiH, čini se, ne odustaje od blokade zaključenja sporazuma o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, a dokaz tomu su ponovljene izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića koji ovo pitanje uporno veže uz rješenje statusa bošnjačke dijaspore u europskim zemljama i SAD-u. Naime, upravo je zaključenje sporazuma “zapelo” na Predsjedništvu BiH zbog Silajdžićevog protivljenja, a on, kao i njegove bošnjačke kolege, i dalje tvrde kako sporazum s Hrvatskom ne može stupiti na snagu dok god u Zakonu o državljanstvima BiH piše da se svi oni koje dobiju državljanstvo neke druge zemlje moraju odreći onog bh. osim, naravno, u slučaju postojanja bilateralnog ugovora. Budući da takvih ugovora nema s drugim zemljama u kojima je bošnjačka dijaspora vrlo brojna, jasno je kako Hrvati u BiH već sada postaju kolateralna šteta, pogotovo jer se pitanje dvojnog državljanstva s Hrvatskom mora riješiti do kraja 2012. godine.

Europske zemlje su problem

Što će biti nakon toga u slučaju da se sporazum ne zaključi, nitko se ne usuđuje prognozirati, no jasno je kako Bošnjaci zaključivanje ugovora s Hrvatskom uvjetuju promjenom Zakona o državljanstvu koji će omogućiti da bošnjačka dijaspora zadrži i državljanstvo BiH. Dok se god to ne dogodi, čini se da će i ugovor s Hrvatskom biti pod znakom pitanja. No, izaslanik u državnom Domu naroda Ivo Miro Jović smatra kako je ovo čisto političko, a ne tehničko pitanje, jer kako je onda moguće da je Silajdžić pristao na zaključivanje istovjetnog sporazuma sa Srbijom.
- Taj je sporazum zaključen zbog Sandžaklija, upozorio je Jović, koji smatra da nije problem u našem zakonodavstvu kako to tvrde bošnjački političari, nego u činjenici kako dvojno državljanstvo ne priznaju mnoge europske zemlje u kojima ima dosta Bošnjaka. Dakle i kada bi se ispunio uvjet koji Bošnjaci traže, to ne znači da bi bh. državljanstvo mogli zadržati mnogobrojni Bošnjaci u europskim zemljama.

Što nakon roka?

Ipak, Jović očekuje da će do početka 2013. godine Hrvatska biti članica EU-a tako da će biti poželjno da građani BiH imaju i državljanstvo RH, jer time praktično postaju građani Unije.
- Potpisivanje ugovora bi bila krasna poruka i poticaj dobrosusjedskih odnosa. Međutim, teško je da će oni koji su otvarali logore za Hrvate gledati blagonaklono na budućnost tog naroda u BiH, zaključio je Jović. Podsjetimo, ovih dana je u medijima zavladao pravi rat Silajdžića i njegovog kolege Nebojše Radmanovića upravo o temi dvojnog državljanstva, pri čemu je Radmanović više puta upozorio kako Silajdžić blokira zaključenje ugovora s Hrvatskom i Crnom Gorom.

Diskriminacija

Silajdžić upozorava kako član 17. Zakona o državljanstvu BiH trenutačno prijeti da bez bh. državljanstva ostavi više od pola milijuna bh. državljana koji su zbog genocida i etničkog čišćenja spas potražili u drugim zemljama. Ukidanje člana 17. je jedino rješenje koje sve bh. državljane stavlja u ravnopravan položaj. Rješavanje ovog pitanja kroz bilateralne ugovore, koje dopušta mali broj zemalja, stavilo bi u povoljan položaj bh. državljane koji imaju državljanstvo Hrvatske i Crne Gore, dok bi diskriminiralo znatan broj drugih bh. državljana, smatra on.

Kolateralna šteta

Izaslanici iz RS-a su već pet puta blokirali ukidanje člana 17. upotrebom entitetskog glasovanja, ističući da su se tako spremni odreći i oko 100.000 građana srpske nacionalnosti koje opisuju kao “kolateralnu štetu,” jer bi “broj ispisanih Bošnjaka i Hrvata ipak bio veći.” Ovo je samo još jedan primjer zloporabe mehanizma entitetskog glasovanja za nastavak politike genocida i etničkog čišćenja, naglasio je Silajdžić. /Dnevni list/


Nema komentara

Anketa

Ustavi