RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Elvir Jakupović osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zatočenika

Napisano 23.08.2010. 22:56

Elvir Jakupović osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zatočenika

U Koordinaciji Udruga Središnje Bosne proisteklih iz Domovinskog rata danas se, i ako nerado komentiraju sudske odluke, moglo ćuti o dvostrukim aršinima ovog suda

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivnje za ratni zločin protiv ratnih zatočenika na području općine Travnik koji je Elvir Jakupović potpisao sa Tužiteljstvom  BiH, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Sud BiH je Jakupovića, bivšeg pripadnika Prve čete Prvog bataljuna 17. krajiške brigade Armije BiH, proglasio krivim što je u lipnju 1993. godine u objektu zvanom Štala, u mjestu Slimena, u kojem su bili zatočeni muškarci hrvatske nacionalnosti, ubio jednog zatočenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

S nakanom da ga liši života osuđeni je prišao zatočenom vojniku, koji je u tom momentu sjedio na podu štale, te uperio pištolj prema njegovoj glavi i iz neposredne blizine ispalio hitac od kojeg je kod zatočenog vojnika nastupila trenutačna smrt, priopćeno je iz Suda BiH a prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/

 "Sud je ocijenio da je predložena kazna sukladna sa odgovornošću osuđenog i počinjenim radnjama. Prilikom odmjeravanja kazne Sud je cijenio činjenicu da je optuženi bio mlad, da je izrazio kajanje, te da je obiteljski čovjek, otac dvoje djece", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Senadin Bektašević.

Jakupović se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka na izdržavanju zatvorske kazne za drugo djelo po presudi Osnovnog suda u Prijedoru.

Osuđeni je sa Tužiteljstvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivnje 8. srpnja, prihvaćajući da mu se izrekne kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina, te se obvezao da će dati izjavu pokajanja žrtvama za zločin koji je počinio.

U Koordinaciji Udruga Središnje Bosne proisteklih iz Domovinskog rata danas se, i ako nerado komentiraju sudske odluke, moglo ćuti o dvostrukim aršinima ovog suda.

Tako ističu da je Ante Kovač „kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO, tijekom 1993. godine sudjelovao u hapšenju civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom pritvaranju u prostorije Radničkog univerziteta i SDK-a u Vitezu“ proglašen krivim, te je osuđen na 13 godina zatvora.

Još su drastičnije presude Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu, Mirku Vračeviću. Radić i Šunjić su u veljači prošle godine osuđeni na dugotrajne kazne zatvora od 25 i 21 godine, Brekalo na 20, a Vračević na 14 godina zatvora.
Presude su nepravomoćne pa se očekuje veća objektivnost Suda BiH u obnovljenim postupcima.


Nema komentara

Anketa

Ustavi