RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EU - Popis stanovništva mora biti 2011.

Napisano 10.05.2010. 21:26

Europska unija očekuje od vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu potrebne mjere kako bi se i u toj zemlji 2011. godine obavio popis stanovništva, potvrdili su Pierre Mirel, ravnatelj Uprave za zapadni Balkan pri Glavnom ravnateljstvu Europske komisije za proširenje i Pieter Everaers, ravnatelj Uprave za vanjsku suradnju pri Eurostat-u.

U intervjuu s ovim dužnosnicima EU koje je u ponedjeljak objavilo nekoliko dnevnih listova u BiH, Mirel i Everaers su istaknuli kako je popis stanovništva važan da bi se moglo utvrditi parametri nužni za planiranje razvoja i potreba svake države.

"Variraju procjene o tome da u BiH danas živi 3,2 do 3,8 milijuna stanovnika, no o tome ne postoje pouzdani podaci", izjavio je Mirel podsjetivši kako je posljednji popis u BiH obavljen još 1991. godine.

Kazao je kako će se 2011. popis osim unutar EU obaviti i u svim drugim zemljama regije, a ukoliko BiH to ne učini proces njene integracije u Uniju bio bi usporen.

"BiH bi se u tom slučaju udaljila od napretka koji je ostvaren u Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama i znatno bi zaostala u gospodarskom razvitku", kazao je Mirel pojasnivši kako EU bez popisa ne bi imala načina usmjeriti stotine milijuna eura namijenjenih kao pomoć BiH.

Parlament BiH nije mogao postići suglasnost o zakonu o popisu stanovništva među ostalim i zbog odbijanja bošnjačkih stranaka da se prikupljaju podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti stanovnika te o materinskom jeziku.
Pieter Everaers pojasnio je kako takvi podaci nisu obvezni.

"Ako BiH odluči uključiti i ta pitanja, građani na njih mogu odgovarati na dragovoljnoj osnovi", kazao je Everaers.

Istaknuo je, međutim, kako je neprihvatljiv zahtjev da se u popis uvrste i državljani BiH koji žive u inozemstvu, jer bi do dovelo do pojave dvostrukih podataka u nekim državama EU, prenijela je Hina.

bitno.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi