RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fojnica – Srednjovjekovna građevina Kaštela i danas odolijeva zubu vremena

Napisano 11.12.2011. 11:13

Fojnica – Srednjovjekovna građevina Kaštela i danas odolijeva zubu vremena

■ Ne zna se kada je sagrađena ■ Fascinira brojne posjetitelje

Među brojnim kulturno-povijesnim spomenicima Fojnice su i Kaštela koji se nalazi na planini Zahor gdje su ostaci srednjovjekovne građevine u koje su se sklanjali franjevci pred neprijateljem i gdje su se na poseban način posvećivali Bogu i molitvi.

Bijeli grad

Ne zna se kada je točno sagrađena, a tu je boravio i fra Anđeo Zvizdović tadašnji upravitelj Bosne kustodije sa braćom franjevcima.

Kaštela su od Fojnice udaljeni sa jedne strane 17, a sa druge oko 14 kilometara. Kaštela se nalaze iznad sela Rizvići i desne obale rječice Kozice, na Zahoru na 1158 m.n.v. Od Fojnice se stiže do Kaštela preko izletišta Malkoč, sela Korita preko prijevoja Vladića vrh koji razdvaja Fojnicu i dolinu rječice Kozice.

Zanimljiva je i legenda o usamljenom grobu na raskrsnici putova za Dragačiće, Vladiće i Fojnicu na lokalitetu Vladića vrh. Legenda kaže da je bio bogat čovjek, a volio lumpovati i kockati. Jedne srijede kada je bio pazarni dan u Fojnici „doćera“ na pijacu nekoliko pari volova. Proda ih i okrene lumpovati. Nakon sedam dana krene kući, sačekaju ga, ubiju i uzmu ostatak para. Kad su pregledali džepove ustanove da u njima ima samo jednu glavicu luka što mu je ostalo, i tu ga ukopaju.
Odatle do mjesta gdje se nalazi građevina Kaštela vodi uska staza pored izvora za koji kažu da se zove vrelo fra Anđela Zvizdovića, a onda sa litice stijene niz strminu kozjom stazom, kao niz nos do podnožja, odakle se ugledaju dvije prostorije ili kule koje je narod zove Bijeli i Crni grad.
Te dvije zidane kule kao da su zalijepljene na sredini stijene, a do njih mogu doći samo alpinisti.

Odaje sa blagom

Građevine su kao udubljene u stijenu i u obliku su pravokutnika. Više od 500 godina tu stoje kao čardak ni na nebu ni na zemlji i odolijevaju zubu vremena. Postoji narodno predanije da se u jednoj od tih prostorija nalaze željezna vrata koja vode do podzemnih odaja sa blagom.
Srednjovjekovna građevina Kaštela na Zahoru fascinira posjetitelje i česti su tu gosti planinari, izletnici. Krajnje je vrijeme da se sačuva ovo kulturno-povijesno blago Fojnice.

Oranje zlatnim teljizima

Pitate li u Fojnici nekoga za Kaštela mnogi će vam reći da je to negdje na Zahoru. Zahor je po narodnim predanjima nekada bio zasijan žitom, tu su kraljevi orali sa zlatnim teljizima na jarmovima volova. Odavno je Zahor pod gustom šumom, a postoji i legenda o žitu sa Zahora koja kaže da je tu nekada bilo veliko naselje i oranice.

| DA | HB.org |


Ispiši
Ocijeni: 3.3
13702 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi