RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fojnica u beharu, Prokoško u ledu

Napisano 28.04.2012. 10:28

Proljeće stiglo samo do grada

Fojnica u beharu, Prokoško u ledu

• Vranica još u bijelom prekrivaču
• Smetovi oko jezera visine do tri metra
 
Kraj je mjeseca travnja, meteorolozi najavljuju ljetne temperature, a po okolnim visovima planine Vranice još ima dosta snijega. Fojnica je u beharu i u punom jeku proljeća, a snijega ima na pojedinim mjestima u smetovima na Matorcu iznad grada te oko Prokoškog jezera i do tri metra.
Po običaju, svake godine se krajem travnja organizira akcija čišćenja puta od snježnih smetova do Prokoškog jezera, koje je udaljeno 24 kilometra od Fojnice i koje se nalazi na 1.636 metara nadmorske visine. Ovih dana su strojevi radili na čišćenju puta do ovog gorskog oka, prirodnog dragulja u njedrima Vranice. Za dva dana su strojevi ultovi JKP „Ščona“ i „Šumarija“ Fojnica pročistili put i stigli do jezera.

Kako su nam kazali prvi izletnici koji su džipovima stigli na Prokoško jezero, među kojima je bio i Nijaz Varka s društvom, na pojedinim mjestima je bilo smetova visine i do tri metra. Sada tu mogu izaći sva putnička vozila, a pošto se približavaju prvosvibanjski praznici, tu će zasigurno biti veliki broj izletnika.

Saznali smo da će polovinom svibnja put Prokoškog jezera krenuti mještani Prokosa sa svojom stokom i oni koji tu imaju svoje katune, gdje će boraviti do prvih mrazeva i snjegova. Tijekom ljeta i jeseni ovaj prirodni dragulj će posjetiti brojni gosti Fojnice.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi